Geld maakt wel gelukkig

Op de rijkemensenlijst van Forbes daalde hij dit jaar van zijn sinds 15 jaar bijna vaste eerste plaats naar nummer twee. Carlos Slim, een Mexicaan nota bene, streefde hem met een half miljard dollar voorbij, waardoor Bill Gates met zijn geschatte vermogen van 53 miljard dollar niet meer de allerlijkste op aarde is. Het zal hem niet deren. Werken bij zijn kindje Microsoft doet hij al bijna nooit meer en hij leek vanochtend, zittend tussen prinses Cristina en een héél bijzondere arts, Pedro Alonso (zijn strijd tegen de malaria vanuit zijn onderzoekscentrum in Maputo, Mozambique, is wereldberoemd en vooruitstrevend) een gelukkig, spraakzaam man. Uren lijkt hij te kunnen vertellen over zijn Bill & Melinda Gates stichting, die zich vooral bezighoudt met het bestrijden van ziektes in de Derde Wereld.

Gates heeft recht van spreken. Forbes heeft vorig jaar, behalve die traditionele rijkemensenlijst, óók een ranking van de meest gulle gevers gemaakt. En wat blijkt: van de 793 miljardairs die er op de wereld zijn, staan er slechts drie (!) op de lijst van filantropen die in hun héle leven méér dan 1 miljard dollar aan goede doelen hebben geschonken. Gates is er daar één van en zou al 28 milard dollar van zijn eigenlijk onschatbare en onuitputtelijke fortuin hebben ‘weggegeven’.

Natuurlijk kwam Gates ook met een Spaans getint verhaal: hij betreurde het dat de Spaanse regering, in de mega-operatie om het overheidstekort terug te brengen, tot 2012 óók 600 miljoen euro op ontwikkelingshulp bezuinigt. “Ik ben teleurgesteld,” zei hij. Dat kan hij vanmiddag herhalen in Sitges, waar hij voor het eerst in zijn leven aan de Bilderberg Conferentie der machtigen der aarde deelneemt en waar hij premier Zapatero kan tegenkomen, want die komt ook even langs om in het Spaans (ZP spreekt geen woord Engels) de mannen en vrouwen toe te spreken. Weet niet of ze bij Bilderberg met simultaanvertaling rekening hebben gehouden.

P.S. Eerste Spanjaard op de miljardairlijst is natuurlijk Zara-tycoon Amancio Ortega (op 9, met 25 miljard). Eerste Nederlander, sorry, Nederlandse, is op nummer 103 Charlene de Carvalho-Heineken met 7 miljard. In de Quote-500 is zij trouwens nummer 2 met 3,6 miljard; rijkdom is gewoon niet te meten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s