EEN ZOMER IN NEDERLAND
De hele maand augustus ging Edwin Winkels voor de lezers van het AD en de regionale kranten van De Persgroep op zoek naar bijzondere plekken in Nederland, plaatsen met een verhaal, en met mensen, in een zomer dat het grootste deel van de Nederlanders in eigen land op vakantie ging. Alle 26 reportages (de selectie gebeurde op alfabet) zijn hier te lezen: https://edwinwinkels.com/een-zomer-in-nederland/
TOUR D’EUROPE – een fietstocht door acht landen in de zomer van corona
In de maand juli, net nadat alle landen hun grenzen weer hadden geopend, trok Edwin Winkels op de fiets door het continent, om de verhalen op te tekenen van de mensen in min of meer zwaar door het coronavirus getroffen streken. Een tocht over 2235 kilometer, door acht verschillende landen. Alle reportages, gepubliceerd in het AD en de regionale kranten van De Persgroep, zijn hier te lezen: https://edwinwinkels.com/tour-deurope/
NIEUW BOEK! VAN JOHAN TOT FRENKIE
Zeven jaar was Frenkie de Jong toen hij, op vakantie in Spanje, naar een zomerse oefenwedstrijd van FC Barcelona aan de Costa Brava ging kijken. In de tweede helft viel een onbekende jeugdspeler in. Leo Messi heette hij.
Zestien jaar later zijn Frenkie en Messi ploeggenoten. De Jong is de dertigste Nederlander in dienst van Barça sinds Rinus Michels en Johan Cruijff er begin jaren zeventig als eerste neerstreken en er samen voor een revolutie op het veld zorgden en bij verjaardagen het liedje Droomland zongen.
Deze en vele andere verhalen over het leven en het voetbal in Barcelona worden in Van Johan tot Frenkie verteld door de spelers en trainers zelf. Van onder anderen Johan Cruijff, Ronald Koeman, Marc Overmars, Frank de Boer en Frank Rijkaard tot de laatste generaties: Ibi Afellay, Lieke Martens en Frenkie de Jong.
Boeiende verhalen, vermakelijke anekdotes en wijze lessen over het voetbal en het leven in een ander land, afgewisseld met een beschrijving van de transformatie van Barcelona van een grauwe stad tot toeristische trekpleister. Plus de spiegel die de Catalanen ons voorhouden: wat vindt bijvoorbeeld Pep Guardiola van al die Nederlanders
Van Johan tot Frenkie is een geactualiseerde en uitgebreide versie van het succesvolle Het Barcelona-gevoel (2007).
Koop bij je lokale boekhandel. Bestellen via internet en laten bezorgen kan daar ook. Bijvoorbeeld hier: https://www.libris.nl/boek/?authortitle=edwin-winkels/van-johan-tot-frenkie–9789493095274
DE WEG NAAR COVADONGA

Winkels neemt ons in 26 hoofdstukken onder andere mee naar Irun, de grensplaats vanwaar bergkoning Julián Berrendero naar een van Franco’s concentratiekampen werd overgebracht en waar hij werd gered door een bewaker die fan was. Hij wandelt door El Barraco, het dorp van de duivelse daler Angel Arroyo, Tourwinnaar Carlos Sastre en de tragische legende José Maria Jiménez. We gaan naar Val de Santo Domingo, waar de eerste Spaanse Tourwinnaar en rasklimmer Federico Bahamontes in grote armoe werd geboren en in Aqguilar de Campoo staan we bij het standbeeld van Alberto Fernández, wiens leven eindigde in de hel van het Spaanse verkeer. Bij Winkels achterop fietsen we door de eindeloze bossen van Biskaje tot we eindelijk de weg naar Covadonga hebben gevonden.
Klik hieronder om het boek al bij Uitgeverij De Muur te bestellen:
Uit het AD Magazine, een reportage met fragmenten uit zes hoofdstukken.
En een interview bij BVSC (de NieuwsBV) op NPORadio1 over De weg naar Covadonga.
En enkele zeer mooie recensies:
En ‘Spaanse wielerverhalen om bij weg te dromen’ in De Volkskrant.
Recensie: Meesterverteller Winkels neemt je op prachtige wijze mee op wielerbedevaart
De Vuelta a España, het traditioneel ‘kleine zusje’ van de Tour en de Giro, is de laatste jaren uitgegroeid tot een immens populaire koers, zowel bij de renners als bij het publiek.
Lang was de ronde onderdeel van politieke en maatschappelijke onrust, maar ook toen overwon altijd weer de sport. Zoals in het geval van Julian Berrendero die door dictator Franco in een concentratiekamp werd opgesloten om, direct na zijn vrijlating, tweemaal de Vuelta te winnen. Of toen Jan Janssen de ronde won, op de dag dat het hele peloton lek reed door de honderden kraaienpoten die Baskische separatisten over de weg hadden uitgestrooid.
Bijna alle grote coureurs zijn in de Vuelta gestart. Makkelijk hadden ook zij het niet, want Spanje was ‘anders’, de wegen beroerd en de koers onvoorspelbaar. Dat ontdekten ook Nederlandse renners die vaak verbijsterd terugkeerden, zoals Martinus Valentijn en Gerrit van de Ruit in de eerste editie in 1935.
De band tussen de Spaanse ronde en het Nederlandse wielrennen en publiek wordt steeds inniger. In 2020 start de Vuelta in Utrecht, met ook Den Bosch en Breda als etappeplaatsen.
Kopen? In de boekhandel of hier: La Vuelta. Heroïsche verhalen uit de Ronde van Spanje.
‘En ze deed het’ zeer positief ontvangen
In juni 2018 verscheen En ze deed het, de vierde roman van Edwin Winkels. Door recensenten en lezers is het boek eensluidend positief ontvangen. Een selectie uit de reacties:
“Edwin Winkels beschrijft op een overtuigende wijze, met gevoel, maar zonder sentimenteel te worden, de geschiedenis van de relatie tussen Anoek en Dylan, de afstoting, de aantrekking, de wraak en de verzoening, indringend en zonder opsmuk. Met En ze deed het bewijst Edwin Winkels zijn kwaliteit als romanschrijver.” (Allesoverboekenenschrijvers.nl)
“Van de vertwijfeling, de wanhoop en de pijn die gepaard gaan met een breuk tussen geliefden, heeft hij een aangrijpend verhaal gemaakt dat de lezer in één adem zal willen uitlezen.” (hebban.nl)
“Een lach, een traan, bij het lezen van dit prachtige boek. Ik ben stil. Het boek is uit, maar in mijn hoofd en hart gaat het door.” (blijeboekenwurm.nl)
“Ook met zijn nieuwste roman laat Edwin Winkels juist zien dat het tijd wordt dat een groot lezerspubliek kennismaakt met zijn schrijverstalent.” (hebban.nl)
De Volkskrant interviewde Edwin naar aanleiding van de verschijning van En ze deed het.
De eerste reacties van lezers (via bol.com en op facebook en twitter) zijn ook enthousiast: “Voor het eerst in jaren las ik weer eens een boek dat ik niet weg kon leggen, dat ik gewoon uit móest lezen.” “Soms viel er een traan op het papier die dan later door een lach werd afgelost. En andersom.” “Ik heb tot half vier ’s nachts gelezen, omdat ik móest weten hoe het afliep.”
Over het boek
En ze deed het is een hedendaagse schets van een heftige relatie tussen een vrouw en een man. Het verhaal beslaat zestien jaar uit een leven dat door onverwachte gebeurtenissen volledig op zijn kop wordt gezet.
Dit is de flaptekst:
“Een zomeravond op de Parade, en het regent. Schuilend in de tent van de Levende Jukebox worden de dertigers Anoek en Dylan verliefd op elkaar. Ze verschillen nogal, en toch zijn ze voor elkaar gemaakt. Voor altijd.
Maar voor altijd is niet voor eeuwig.
Als Anoek na tien jaar huwelijk ernstig ziek wordt, houdt Dylan het voor gezien. Hij heeft echter niet gerekend op haar drastische antwoord, dat voor beiden vergaande gevolgen zal hebben.
Wat volgt is een lange zoektocht naar genezing, verloren geluk en een nieuwe toekomst die hen onder andere op een mythisch strand aan de Middellandse Zee en in een afgelegen stad aan de voet van de Himalaya zal brengen.
En ze deed het is het verhaal van een emotioneel slagveld waar de liefde de strijd aangaat met twijfels, bedrog, wraakzucht en de dood.”
Over Edwin Winkels
Edwin Winkels is schrijver en journalist, al dertig jaar woonachtig in de buurt van Barcelona. Vóór En ze deed het verschenen in 2016 verschenen drie nieuwe boeken van hem, de roman Het oog van de orkaan, zijn herinneringen aan de jaren in Spanje met Johan Cruijff in Johan Cruijff in Barcelona, de mythe van de verlosser, en het relaas van Romano van der Dussen, die meer dan 12 jaar onschuldig in Spanje gevangen zat, in Twaalf jaar onschuldig in de cel – Mijn Spaanse nachtmerrie. Alle drie de boeken zijn zeer positief ontvangen. Lees voor recensies en commentaren de bijbehorende pagina’s op deze website. Bovendien verscheen in Spanje El último vuelo, zijn eigen vertaling van zijn tweede roman, Haar laatste vlucht.
In oktober 2017 verscheen Edwins persoonlijke reisgids over Catalonië & Barcelona, een uitgebreide tocht, in vijf hoofdstukken (Pyreneeën, Costa Brava, Barcelona, het binnenland en het zuiden), langs bijzondere plaatsen, met bijzondere verhalen die verder gaan dan in een traditionele reisgids. Zie hier meer over de reisgids, die is verschenen bij uitgeverij Edicola in een nieuwe serie Spanje-boeken.
In juni 2017 is de Midprice-editie verschenen van Johan Cruijff in Barcelona – De mythe van de verlosser, de herinneringen van Edwin Winkels aan de 28 jaar die hij en Johan Cruijff in Barcelona doorbrachten. Cruijff, als trainer van FC Barcelona, en Winkels, als journalist, ‘emigreerden’ beide in 1988 naar Barcelona en kwamen elkaar sindsdien door hun werk regelmatig tegen. Voor recensies en informatie klik hier.
In maart 2017 verscheen van de hand van Edwin, bij de uitgeverij VI Kids, een fanboek over FC Barcelona voor jeugdige lezers.
Twaalf jaar onschuldig in de cel – Mijn Spaanse nachtmerrie is het relaas van de Nederlander Romano van der Dussen, die in 2003 aan de Spaanse Costa del Sol werd gearresteerd voor iets dat hij niet had gedaan. Talloze rechterlijke dwalingen en fouten van advocaten hielden hem tot februari 2016 in de gevangenis, toen het Hooggerechtshof in Madrid hem vrijsprak. De lezersreacties zijn zeer positief: “vreselijk dat hetgeen er beschreven wordt in dit boek echt kan gebeuren in Europa,” “Na het eerste hoofdstuk wil je blijven lezen het liefst aan één stuk door,” “Interessant boek. Zouden veel mensen moeten lezen” en “Bizar, onthutsend.” Voor meer informatie klik hier.
Het oog van de orkaan is een historische roman, een sage van de familie Serpas in en rond New Orleans en de broeierige Mississippi-delta. Het verhaal beslaat bijna twee eeuwen van oorlogen, natuurgeweld, rassenconflicten en liefde en dood. Winkels verbleef voor het voorbereiden van de roman enige tijd in New Orleans. De recensies waren zeer positief: “Je begeeft je als lezer in het benauwde moeras, je voelt de bedompte wind en je ruikt het water van de Mississippi. Vijf dikke sterren!”, “Het verhaal blijft je vasthouden en door de beschrijving van de bijzondere natuur in deze streek, krijg je zin om zelf op reis te gaan” en “Met een haast melancholische pen beschrijft Winkels het rauwe en harde bestaan van de familie. Een broeierige, maar vooral meeslepende familiegeschiedenis.” Voor meer informatie klik hier.
Haar laatste vlucht is een roman naar het waargebeurde verhaal van Maribel Sastre, een 18-jarige vrouw die in de grauwe jaren vijftig in Spanje de droom had stewardess te worden. Een droom die ze kon verwezenlijken, maar door een grote tragedie niet lang duurde. Media en lezers waren loven over Haar laatste vlucht: “Prachtige roman, vol emotie. Met aandacht voor details geschreven.” “Haar laatste vlucht is mooi geschreven! Greep me regelmatig bij de keel.” “In één adem uitgelezen. Aangrijpend en wat goed geschreven.” “Genoten van Haar laatste vlucht, over verlangen, rouw en de dunne grens tussen geluk en verdriet.” “Haar laatste vlucht is een aangrijpende, liefdevol opgeschreven reconstructie van een vliegramp.” “Wat een bijzonder verhaal op zo’n mooie, ontroerende manier geschreven. Zelden heeft een boek zoveel indruk op me gemaakt.” Voor meer recensies en commentaren klik hier.
In mei 2013 publiceerde Edwin Winkels zijn debuutroman Welkom thuis. De reacties en recensies waren lovend. ‘Bizar, absurd, spannend, fantasierijk, vlot geschreven, een les en een spiegel voor Nederland’.
In het voorjaar van 2014 verscheen de stadsgids Barcelona voor Gevorderden, waaraan Winkels met verschillende verhalen en tientallen foto’s en tips heeft bijgedragen. Het is niet een ‘gewone’ reisgids, maar eentje met grote, journalistieke verhalen die meer vertellen over de identiteit van de stad en zijn inwoners, de architectuur, de gastronomie, de transformatie, de voetbalclub Barcelona en mooie fiets- en wandelroutes.
Playlist Welkom Thuis; een song voor elk van de 24 hoofdstukken