WELKOM THUIS

De boekhandel over Welkom Thuis.

Ondanks de enorme groei van internet zijn schrijvers natuurlijk nog altijd afhankelijk van de verkopers in de boekhandels.Dus mooi, de leestip van de maand van Laurine van der Kleij van boekhandel Coelers in Rotterdam.

boekhandel Coelers

Scholieren.com: ‘Goed geschreven, spannend, volwassen stijl, klassiek werk.’

Docent en boekenrecensent (inmiddels 850 besproken boeken) Kees van der Pol over Welkom Thuis, dat hij op scholieren.com aanbeveelt voor bovenbouw HAVO/VWO: “Er is sprake van een mooie, volwassen stijl die bij een klassiek werk (het is eigenlijk een odyssee of een queeste)  hoort.  Dat vergt wel enige belezenheid van de lezer.”

“Een goed geschreven, gestructureerde en spannende roman over het toekomstbeeld van Nederland in 2024. Het vergt wel wat moed om een roman te schrijven over een periode die nog moet komen, omdat je als schrijver snel kunt worden afgerekend op mogelijke onwaarschijnlijkheden. Dat is natuurlijk ook wel een beetje het geval in deze roman . Er wordt in het verhaal niet of nauwelijks aangegeven waarom Nederland zo’n afgesloten land is geworden.  Behalve over een vader-zoonrelatie gaat het boek voornamelijk over de binnenlandse verhoudingen en de oplossingen die Winkels daarvoor aandraagt.”

Meer op scholieren.com, maar niet aan te bevelen voor mensen die de roman nog niet hebben gelezen, want de inhoud, verwikkelingen én plot worden uitvoerig beschreven.

Leesplein.nl over Welkom thuis: ‘Bizar, fantasierijk en spannend’

Leuke recensie op het Leesplein van de Bibliotheken.

leesplein

‘Welkom thuis’ in De Volkskrant

Nog geen recensie in De Volkskrant, maar wel een mooie reportage van drie pagina’s over ‘mijn’ Barcelona en daarbij een kadertje over mijn ‘Nederlandse’ roman.

volkskrant

De Leeuwarder Courant over ‘tendensen van nu tot in het absurde uitvergroot’

Recensie van Welkom Thuis in de Leeuwarder Courant. (Waarbij Swinkels dus gewoon Winkels moet zijn.) De foto verklapt een heel klein beetje enkele belangrijke ontwikkelingen in de roman.

leeuwarder courant

De Telegraaf over ‘een surrealistische, meeslepende roadtrip door Nederland’

telegraaf welkom thuis

Recensie uit De Limburger

‘Welkom thuis’ in 25 regels, kort, maar krachtig. En positief!

limburger

Matthijs van Nieuwkerk: “Wat een boek! Mijn bewondering is groot.”

De enthousiaste, positieve reacties op de roman Welkom Thuis, die sinds 21 mei in de winkels ligt of via internet te bestellen is, stromen binnen.

matthijs van nieuwkerkMatthijs van Nieuwkerk (TV-presentator, DWDD): “Wat een boek! Een grote fantasie, wars van de huidige mode om je particuliere eigen zieleroerselen met de lezer te delen; niks mis mee, maar dit is andere koek. Het lef dat ook Tommy Wieringa heeft. Mijn bewondering voor je durf om een modern (zwart?) sprookje te schrijven is groot. En dat in je klip en klare stijl, chapeau, Matthijs.”

frits spitsFrits Spits (radiopresentator, Tijd voor Twee): “Een macaber, somber beeld van Nederland. Zo gefragmenteerd, er is eigenlijk niks van over. En de hoofdpersoon vertelt een indrukwekkend verhaal over de kanker, een negenkoppig monster dat hem zijn vrouw heeft afgenomen.”

robert vuijsjeRobert Vuijsje (schrijver, Alleen maar nette mensen, Beste vriend): “Welkom thuis is een Odyssee-achtige vertelling over Nederland die iedereen zou moeten lezen. Edwin Winkels heeft overduidelijk de stap van journalist naar schrijver in zijn debuutroman kunnen maken.”

elles de bruinElles de Bruin (radiopresentator, Twee Dingen): “Winkels kennen we als journalist en correspondent, maar bewijst met Welkom thuis dat hij dit ook kan. Een reisverhaal door een apocalytpisch Nederland waar het altijd regent.”

ruud de witRuud de Wit (journalist): “Welkom thuis is een gedurfde, lezenswaardige en prachtige debuutroman waarin op een sobere en sombere manier een beeld wordt geschetst van een door etnische en culturele vooroordelen opgedeeld en gewelddadig Nederland. Ik moet steeds opnieuw aan Vestdijk denken, met name aan de Kellner en de levenden. Winkels dwingt de lezer om door te lezen. En dat is al knap op zich.”

anton vliegenthart

Anton Vliegenthart (directeur De Doelen, Rotterdam): “Winkels heeft de balans gevonden tussen onwaarschijnlijk en goed mogelijk, een snelle jagende niet weg te leggen verteltrant, een beheerste mix van emotie en ‘cool’-heid bij de hoofdpersoon. Eén detailcompliment: de analogie van de Spaanse gestapelde graven en de oude leeggeroofde gestapelde roestende containers op de tweede Maasvlakte is waarlijk meesterlijk.”

Jaap VisserJaap Visser (journalist, Kick-uitgevers): “Wat een ongelooflijk meeslepend, walgelijk, prachtig, krankzinnig en knap levenswerk. Mijn hemel, ik kon het niet wegleggen. Om bang van te worden, wat een fantasie, indringende dialogen, rake typeringen, gedetailleerde beschrijvingen, filmisch zelfs.”

leo verheulLeo Verheul (journalist): “Schitterend romandebuut van Edwin Winkels. Van wie we al wisten dat ie als journalist een gouden pennetje heeft/had. Lees de eerste bladzijde en je bent verloren. Leest als een tierelier.”

jaap stalenburgJaap Stalenburg (manager corporate communicatie TVM): “Ben jaloers op goede bekenden als Edwin Winkels en Bert Wagendorp (Ventoux) die zo gemakkelijk en goed het leven kunnen beschrijven inclusief de rafelrandjes. Het is knap hoe Edwin en Bert van nature al in staat zijn met woorden te spelen.”

‘Welkom thuis’, op 21 mei in de winkel en via internet

welkom1Op 21 mei 2013 is de debuutroman van Edwin Winkels bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar verschenen. De titel is Welkom thuis en de verschillende uitgevers en (mee)lezers die het manuscript in handen hebben gehad zijn onverdeeld enthousiast.

Het begin van het boek is hier online te lezen. Ook is Welkom Thuis al te reserveren, via bol.comako.nl en vele andere websites, of bij de boekhandel natuurlijk.

xaospag5

De zomer-prospectus waarin Welkom Thuis is opgenomen is hier te zien of te downloaden

nijgh2

Samenvatting

Twaalf jaar na zijn laatste bezoek moet emigrant Harmen Turksma dringend naar Nederland om zijn stervende vader bij te staan, maar het land heeft zich hermetisch van de buitenwereld afgesloten. Als hij er vanuit België in slaagt Zeeland in te komen is zijn einddoel Friesland nog ver weg: welkom4reizen binnen Nederland zelf blijkt ook nagenoeg onmogelijk…

Wat volgt is een surrealistische tocht door een verscheurd land, langs talloze bekende plaatsen die doorgaans onherkenbaar veranderd zijn. Turksma treft een geïsoleerde en ontwortelde samenleving aan waar hij niet alleen zoekt naar zijn ‘roots’, maar ook naar de verloren waardigheid en tolerantie. Een beklemmende odyssee van absurd geweld, ontluikende liefde, wassend water en behulpzame mensen. Een énkele reis, waarschuwt iedereen hem: Turksma is Nederland dan wel íngekomen, hij zal er nooit meer uít kunnen.welkom3

Reacties

welkom12Uitgever 1: “Ik vind het zeer veelbelovend! Het idee achter het boek is sowieso briljant: je leest het en je hoopt dat het nooit zal gebeuren, maar al lezend smul je ervan – de katharsis! Het mooie is dat je eruditie niet in de weg staat van een heldere, prettige stijl. Jouw onderwerp is zoveel origineler dan bijna alle andere manuscripten die op ons bureau belanden, en dan ook nog in zo’n meeslepend proza.

Uitgever 2: “Dit is zo heftig, beklemmend, dit vergeet je niet zo snel. Dit wordt een bestseller, daar durf ik iets onder te verwedden.welkom7 Wat een verhaal…

Uitgever 3: “Ik heb het in één ruk gelezen en ben onder de indruk! Je hebt een heel eigen geluid. Het verhaal heeft een vreemde, vervreemdende sfeer, de hoofdpersoon houdt Nederland en de lezer een spiegel voor, maar op een heel verhalende, meeslepende manier, vooral niet belerend.”

welkom8Uitgever 4:  “Ik wás en ben ervan overtuigd dat jij kunt schrijven. Van de sportschrijver en journalist Winkels wist ik dat al. Met deze roman bevestig je dat je ook het domein van de verbeelding tot het jouwe kunt maken. Je beschrijvingen zijn sterk, het is precies en beeldrijk en ook de dialogen mogen er zijn.”

Lezer 1: “Jezus man, waar ben jij dan in godsnaam mee bezig, wat speelt zich allemaal af in jouw hoofd? Wat een ongelooflijk meeslepend, walgelijk, prachtig, krankzinnig en knap levenswerk ben jij aan het schrijven. Mijn hemel, ik kon het niet wegleggen. Om bang van te worden, wat een fantasie, indringende dialogen, rake typeringen, gedetailleerde beschrijvingen, filmisch zelfs.”

welkom11Lezer 2: “Het leest zeer vlot, een soepele schrijfstijl, goede cliffhangers en – wat voor mij altijd van belang is – ik heb zin om door te lezen. Met andere woorden de nieuwsgierigheid is gewekt, geprikkeld of hoe je dat ook noemt. Wat ik bijzonder knap vind is de geloofwaardigheid van het ongeloofwaardige of hopelijk onwaarschijnlijke. Omdat het heden – als verleden – zo scherp is neergezet, is het geloofwaardig dat het zo uit de hand heeft kunnen lopen.”

Lezer 3: “Begon aan je manuscript zonder hoog gespannen verwachtingen, maar kan niet anders zeggen dat ik het vreselijk goed vind.welkom15 De balans gevonden tussen onwaarschijnlijk en goed mogelijk, een snelle jagende niet weg te leggen verteltrant, een beheerste mix van emotie en ‘cool’-heid bij de hoofdpersoon. Eén detailcompliment nu alvast: analogie van de Spaanse gestapelde graven en de oude leeggeroofde gestapelde roestende containers op de tweede Maasvlakte is waarlijk meesterlijk.”

Lezer 4. “Ik ben onder de indruk. Het is heel erg wennen. Ik ken je een beetje en dit is zo anders dan je hebt gedaan. Ik moet steeds opnieuw aan Vestdijk denken, welkom9met name aan de Kellner en de levenden. Je dwingt de lezer om door te lezen. En dat is al knap op zich.”

Lezer 5: “Ben halverwege. Onder de indruk, zeg. Prachtig! Waar haal je het soms vandaan? Ook helder te volgen. En veel mooi geschreven zinnen. Zeker een boek om te verfilmen, maar dan niet zo’n telefilm. Meer het grote werk, een vette Hollywood-productie, ha! Het is een boek dat je uit wílt lezen, dus het plot mag niet worden onderschat. Je maakt het jezelf wat dat betreft niet gemakkelijk. Er wordt iets van je verwacht. Verras me!”