Electronisch lezen in Ghana

Vriend Anton was al compulsief koper bij Amazon.com eind 1995, begin 1996, toen de grote bedenker van ’s werelds megaboekhandel, Jeff Bezos, de (weinige) trouwe klanten met Kerst een pakje stuurde met een ‘persoonlijke’ brief en een mok. Het was in de tijd dat David Risher er de tweede man was, hoofd verkoop. Niet alleen van boeken, zijn passie, maar hij moest ook de verkoop van DVD’s, CD’s, games en andere dingen introduceren. Toen David er kwam was Amazon’s omzet 16 miljoen dollar; toen hij er vertrok, in 1997, 4 miljard. Hij was toen pas 32 en zal er genoeg verdiend hebben om daarna ‘gewoon’ les te gaan geven op een business-school en met vrouw en kinderen een wereldreis te maken.

Het gezin uit Maryland is al enige tijd geleden in Barcelona neergestreken. En van hieruit heeft David een bijzonder project bedacht: terwijl wij in het westen nog maar moeizaam aan de e-boeken gaan en het liefst nog van papier lezen, denkt hij de kinderen in de Derde Wereld juist dankzij die moderne technologie aan het lezen te krijgen. Via zijn Worldreader.org heeft hij met zijn team al een proef in een dorpje in Ghana uitgevoerd. Boeken zijn via de GSM-verbinding (computer met internet, kabel of ADSL zijn dus niet nodig) op een e-reader te downloaden. De kinderen van de zesde klas in Aynenyah vonden het prachtig, hadden volgens Risher een big smile toen ze hun eerste boek uithadden en wisten dat ze er zo weer één konden krijgen zonder zes maanden op een ‘papieren’ boek te hoeven wachten. Want papier is er nauwelijks, in Afrika, en iedereen heeft wél een mobiele telefoon. In heel Botswana bijvoorbeeld, bijna net zo groot als Frankrijk, zijn maar zes boekwinkels te vinden…

Toeval trouwens (of niet? Volgens de Bilderberg-demonstranten is alles één grote samenzwering) is één van Davids vroegere bazen in Barcelona. Morgen hebben we een ontmoeting met Bill Gates. Toen Risher hem ooit in zijn kantoor opzocht om te zeggen dat hij naar Amazon vertrok, was Gates duidelijk: “You must be the most stupid person I’ve ever seen. Leaving Microsoft to go to a bookstore?!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s