BIOGRAFIE

edwin (c) Rob BeckerEdwin Winkels (Utrecht, 1962) heeft vrijwel zijn hele werkzame leven in de journalistiek doorgebracht. Naast zijn werk als correspondent van het AD en de regionale kranten van DPG (De Persgroep) legt hij zich ook toe op het schrijven van romans en non-fictieboeken. Daarnaast is hij actief als fotojournalist – hij vergezelt zijn reportages voor de gedrukte media van foto’s die de verhalen illustreren.

Als 20-jarige begonnen als vaste medewerker van NRC Handelsblad trad hij na het behalen van zijn diploma’s aan het Christelijk Gymnasium en de School voor de Journalistiek in Utrecht in dienst van Het Vrije Volk in Rotterdam (1984).edwin 3u8 In 1988 emigreerde hij naar Spanje, waar hij van 1991 tot 2012 verslaggever was van het dagblad El Periódico. Hij is correspondent van het AD en de NOS.

Als krantenverslaggever heeft hij honderden edwin 4bgrote sociale-, economische-, politieke-, onderzoeks- en sportreportages over de hele wereld gemaakt, van terreuraanslagen tot aardbevingen, van presidentsverkiezingen tot olierampen, van Olympische Spelen tot Tour de France’s. Bij een groot deel van zijn reportages maakte Edwin ook zelf de foto’s. Als fotograaf verzorgde hijzelf ook de beelden bij zijn talloze reportages in Spanje en het buitenland én bij zijn dagelijkse stadskronieken uit Barcelona voor El Periódico. Ook voor het AD levert hij zelf de foto’s bij zijn reportages uit Spnje.

Als schrijver heeft Edwin Winkels een tiental non-fictie boeken gepubliceerd, edwin 7vzowel in het Spaans als het Nederlands. In mei 2013 verscheen zijn fictie-debuut Welkom Thuis bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en in het najaar van 2014 publiceerde Uitgeverij Brandt zijn tweede roman, Haar laatste vlucht, die begin 2016 als El último vuelo in het Spaans werd uitgebracht; de auteur vertaalde de roman zelf. In mei 2016 verscheen Winkels’ derde roman,  Het oog van de orkaan, een historisch verhaal dat zich afspeelt in de Mississippidelta bij New Orleans tussen 1760 en 1965. Zijn vierde roman, En ze deed het, verscheen in juni 2018 eveneens bij Uitgeverij Brandt. Winkels is nu bezig aan zijn nieuwste roman, die in 2022 gepubliceerd zal worden. Naast fictie houdt Winkels zich ook bezig met non-fictie. Tussen 2016 en 2020 verschenen een groot aantal non-fictie boeken van zijn hand, van de bestseller Johan Cruijff in Barcelona, de mythe van de verlosser,
over de 28 jaar die Winkels meemaakte met Cruijff in de Catalaanse stad, en Twaalf jaar onschuldig in de cel, het relaas van de Nederlander Romano van der Dussen die pas na twaalf jaar in Spaanse gevangenissen werd vrijgepleit voor de delicten die hij nooit had begaan, tot Winkels’ persoonlijke reisgids Catalonië & Barcelona, een reis in vijf hoofdstukken langs bekende en minder bekende plekken met historie, cultuur, prachtige natuur en vooral bijzondere verhalen, een voetbalboek voor jongeren over FC Barcelona, een boek met bijzondere verhalen uit La Vuelta, de Spaanse wielerronde, een geactualiseerde en uitgebreide uitgave van Het Barcelona-gevoel, nu onder de naam Van Johan tot Frenkie, plus een boek vol Spaanse wielerverhalen en -foto’s, De weg naar Covadonga.


edwin 2o8bedwin 3uedwin 3u1edwin 7sedwin 8redwin 8tavondetappe2014
EDWIN WINKELS EN OPERACION TRIUNFO edwin 9k1 edwin 6c