Weeralarm!

weeralarm1

Populair woord natuurlijk, sinds het KNMI er vorige maand helemaal naast zat met een schrikbarende voorspelling vol storm, regen, hagel en wind wat uiteindelijk een plaatselijk buitje zou blijken te zijn. Ook hier hebben we natuurlijk onze weeralarmen, en ook hier heb je de laatste jaren de indruk dat de meteorologen (én overheden) liever wat vaker zo’n alarm afgeven dan dat ze ná een hoosbui het verwijt krijgen het niet voorzien te hebben.

weeralarm2Morgen moet het gebeuren, vooral aan de kust, daar waar mijn garage bijna onder zeeniveau ligt en ook nog wel eens wil onderlopen met een halve liter regenwater.  Het Catalaans meteorologisch instituut (de in Nederland ook zo populaire buienradar vind je hier) zegt dat we plaatselijk zelfs 100 liter per vierkante meter kunnen verwachten. (Schrik niet, in Nederland hanteert het KNMI millimeter, maar dat komt op hetzelfde neer: 100 mm neerslag is 100 liter per vierkante meter…) De wolkbreuken kunnen tot meer dan 20 liter in een half uur leiden. Ter vergelijking: vorig jaar ging Schiphol een uur dicht omdat er 22 mm regen viel.

Jammer voor degenen (mijn trouwe lezer Peter, o.a.) die juist deze week hebben uitgekozen om een bezoekje aan Barcelona te brengen. Na maanden van droogte (de enige dag met regen sinds april was die van de aankomst van de Tour in de stad, begin juli), is deze week de herfst begonnen en ontlaadt de hemel al het opgeslagen verdampte zeewater. Spectaculaire wolken en bliksems geeft dat trouwens wel…

UPDATE: Bijna 16.00 uur. Een paar druppeletjes gevallen. Nu zeggen ze -althans, de meteoroloog van TV3- dat de problemen komende avond en vooral nacht gaan komen. Daarna: de zon!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s