Desolate leegte op het vliegveld

elprat3

Dit is een stukje over een waardeloze planning.

De laatste jaren klaagden we steeds vaker dat het vliegveld van Barcelona veel te klein was geworden. Ondanks de uitbreiding voor de Olympische Spelen in 1992, het jaar waarin er voor het eerst meer dan 10 miljoen reizigers in de terminal van El Prat kwamen, was de groei zó explosief, naar 32 miljoen in 2007 (dus 22 miljoen erbij in slechts 15 jaar), dat de terminal tussendoor steeds verder moest worden uitgebreid. Maar net nu na al die verbouwingen het oude vliegveld het (inmiddels dalende) aantal passagiers weer aankon, ging de nieuwe terminal T1 deze zomer open.

el prat2Nu deze week twee van de grootste gebruikers van het vliegveld, Vueling en Iberia, in navolging van Spanair naar die nieuwe T1 zijn verkast en daar inmiddels 70% van het dagelijkse vliegverkeer wordt afgehandeld, blijkt de oude T2 ineens vrijwel overbodig geworden. Desolaat was de aanblik vanmiddag, vooral in het oudere deel van Iberia en Clickair (foto boven) waar een rij van 40 incheck-balies niet meer wordt gebruikt. En het nieuwere deel van de oude T2, waar nu de KLM huist, heeft wel een meer glanzende vloer en feller licht, maar vrolijk word je ook daar niet. De weinige activiteit die er nog is zal ook goeddeels verdwijnen, want in oktober gaan KLM, AirFrance en hun partners van SkyTeam naar de nieuwe T1.

In de steeds eenzamere T1 zullen dan slechts enkele prijsvechters overblijven, zoals EasyJet en Transavia. (Ryanair, dat nu op Girona en Reus vliegt, beide 100 km van Barcelona, wil al jarenlang naar El Prat komen, maar vindt de tarieven er te duur; zal me niet verbazen als die binnenkort worden verlaagd.) elprat2En al hebben de passagiers van de T2 het grote voordeel geen grote rijen voor de bagage-en andere controles aan te treffen, ze zullen ook schrikken van alle gesloten winkels en barretjes die ze er aantreffen. Binnenkort lopen de meeste huurcontracten af en veel ondernemers zullen concluderen, net als die van deze Caffè di Fiore in de vertrekhal, dat de T2 niet meer lonend is. Niet voor niets hebben de meeste van hen al één of meer zaken in de T1 geopend.

Nog even, en het niet eens zo oude vliegveld van Barcelona zal op dat van het Berlijnse Tempelhof gaan lijken, maar zonder diens historie en opvallende architectuur. Foute planning? Een levensduur van 15 jaar is wel erg kort voor een terminal. De berekeningen, van enkele jaren terug, waren dat de nieuwe T1 30 miljoen passagiers zou ontvangen en de oude T2 25 miljoen zou behouden. Als het zo doorgaat zullen dat er komend jaar 25 respectievelijk 5 miljoen zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s