De mysterieuze rijkdom van de Zara-baas

zara

Crisis? Niet bij Zara. Ondanks de economische recessie, die in thuisland Spanje meer dan ergens anders de consumenten raakt, presenteerde de modegigant gisteren opvallend positieve cijfers, die direct de Spaanse beurs naar het jaarlijkse hoogtepunt opdreven. Waarbij dus opnieuw de vraag rijst hoe hij het allemaal doet, Amancio Ortega, de mysterieuze eigenaar van Inditex, het moederbedrijf van Zara en enkele andere populaire kledingwinkels als Bershka, Stradivarius, Pull and Bear, Oysho en Massimo Dutti, die soms met zijn allen de meest centrale winkelstraten van Spaanse steden voor een groot deel in bezit nemen.  

Amancio_Ortega_presidente_ZaraBijna niemand kent hem, foto’s bestaan er nauwelijks, al is hij de laatste jaren wel iets meer dan voorheen en public gesignaleerd. Amancio Ortega was zelfs nergens te bekennen toen hij zijn bedrijf in mei 2001 naar de Spaanse beurs bracht en in enkele uren tijd het grootste fortuin van Spanje opbouwde. Ortega werd die dag de eerste biljonair (in peseta’s toen) van de Spaanse aandelenmarkt.

Het gaat, acht jaar later, nog altijd goed met de rijkste Spanjaard. Hij staat tiende op de wereldranglijst van Forbes van miljonairs, met een geschat vermogen van 14,3 miljard dollar. De Spaanse nummer twee op die lijst is ene Rosalía Mera met 2,6 miljard. Zij begon ooit thuis in Galicië met het ontwerpen van kleding en opende een eerste winkeltje met haar toenmalige echtgenoot… Amancio Ortega. Het stelde scheidde in 1986.

De beursgang van Inditex was het voorlopige hoogtepunt in het typische sprookje van de selfmade ondernemer: als 16-jarige werkte Ortega in een overhemdenwinkel in het Noord-Spaanse La Coruña. Met Rosalía zette hij een lingeriewinkel op. In 1975 wilde hij een meer complete kledingzaak beginnen onder de naam Zorba, maar bij het handelsregister zeiden ze hem dat die naam al geregistreerd stond. Ter plekke verzon hij een andere: Zara.

In 1988 ging de toen ‘typisch Spaanse’ winkel de grens over. In 2001 bezat de Inditex-groep 1135 winkels in 33 landen, de meeste onder de naam Zara, nu zijn dat er al 4430 in 73 landen. Alleen al in het eerste semester van dit jaar opende het bedrijf 166 nieuwe winkels over de hele wereld. In mei 2001 werd in de Amsterdamse Kalverstraat het eerste filiaal in Nederland geopend en hoefden Nederlandse moeders en dochters niet per se meer naar Barcelona om er hun kleding te kopen bij Zara, de grote concurrent van H&M.

marcas_inditexOndanks zijn grote succes en zijn aanzien in de Spaanse economie, is Ortega (73 jaar nu) nooit op recepties, feestjes of bij andere sociale gelegenheden te zien. Het mysterie rond zijn persoon heeft zijn mythe alleen maar doen groeien. Buiten het eigen bedrijf, waar de werknemers hem beschrijven als een uiterst innemende man die nooit een stropdas draagt, is Ortega juist het tegenovergestelde: een alomtegenwoordige persoonlijkheid die altijd op de werkvloer van de centrale fabriek in La Coruña aanspreekbaar is. Aan niets is zijn puissante rijkdom af te zien.

 Oh ja, die cijfers van het eerste halfjaar van dit jaar (officieel van februari tot en met juli): een omzet van 4,8 miljard euro (waarvan nog altijd 35% in thuisland Spanje), een groei van 7% in vergelijking met 2008. Slechts de nettowinst, 375 miljoen, daalde iets, maar veel minder dan de analisten hadden verwacht. Dus zal Amancio Ortega weer een stukje rijker zijn geworden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s