Het wrede lot van Moscatel, 540 kilo

toro_de_la_vega2

In Tordesillas, een dorp op een kruispunt van hoofdwegen in het Spaanse Castilië-Leon, zal morgen, zoals elke tweede dinsdag van september, het wreedste dorpsfeest van het land plaatsvinden. Zoals altijd is een eeuwenoude traditie het argument om een stier door de dorpelingen met lansen te laten belagen, zijn stoere lijf te doorklieven tot de dood erop volgt en aan degene die de doodsteek heeft gegeven zijn testikels en staart cadeau te doen, samen met een gouden insigne van de gemeente.

toro-de-la-vegaZoals elk jaar gingen zondag demonstranten in Tordesillas de straat op om te protesteren tegen de viering van de Toro de la Vega, ‘de stier van de vlakte’, maar tot nu toe hebben die jaarlijkse protesten nauwelijks succes gehad. Ook gisteren werden de demonstranten ontvangen door uitdagende dorpelingen die hun recht op het feest ter ere van hun Maagd verdedigden. Bovendien kregen ze geen toestemming om in het dorp zelf te demonstreren, maar moesten ze naar een stuk brakke grond in de buurt.

Na talloze reacties van Spaanse burgers, die het schouwspel op tv zagen, stelde de regionale overheid van Castilië-Leon vier jaar geleden ook dat het feest wel erg wreed was. De gemeente beloofde het iets ‘diervriendelijker’ te maken, maar dat is nog niet gebeurd. moscatelDus wordt morgenochtend de stier Moscatel, 540 kilo zwaar, een weiland in gejaagd, waar hij wordt gemarteld en uiteindelijk afgemaakt door de dorpelingen. Sindsdien zijn fotografen en cameraploegen echter niet meer welkom, en daarom bestaan er ook opvallend weinig foto’s van het plaatselijke festijn.

Dat woord ‘martelen’ is volgens de dorpelingen én de plaatselijke autoriteiten niet juist. Zelfs het TV-station Antena3 wist gisteren te melden dat het beest ‘met respect’ wordt behandeld en zelfs de kans heeft de massale achtervolging te overleven, als hij maar moedig en slim genoeg is. Het gebruik dateert uit de 16e eeuw en is een overblijfsel van de moslim-overheersing in de streek. Iedereen die een grote lans heeft mag Moscatel morgen in de weilanden rond het dorp achtervolgen en proberen met de lans te raken. Het beest zal al tientallen keren door scherpe punten zijn verwond voordat hij van uitputting ineenzijgt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s