Een hittegolf van een maand

hitte1

Ter inleiding, een stukje tekst van de website van ons KNMI uit De Bilt: “Voor een hittegolf is heel wat warmte vereist: met een enkele of zelfs twee zeer warme dagen zijn we er nog niet. In Nederland is officieel sprake van een hittegolf als de maximumtemperatuur in De Bilt gedurende tenminste vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is (zomerse dagen) en in dat tijdvak bovendien op zeker drie dagen minstens 30 graden is bereikt (tropische dagen). Een hittegolf is dus een serie van minstens vijf zomerse dagen, waarvan er zeker drie tropisch zijn.” Tot zover het KNMI.

Nu Barcelona: volgens deze Nederlandse begrippen hebben we hier al heel lang een hittegolf, sinds 3 augustus om precies te zijn. In de 15 dagen die sindsdien verstreken zijn is de temperatuur nooit onder de 28 graden hitte3geweest en slechts vier dagen onder de 30. De laatste dagen is het voor Spaanse begrippen een echte hittegolf: 34,4º, 33,4º, 32,3º, 35,8º en, vandaag, 35,9º. Ik ga niet stoer doen: dat is écht heet, de laatste twee dagen. Vooral als je in Barcelona zelf woont en daar de temperatuur ’s nachts ook maar niet wil dalen. Vannacht werd het niet koeler dan 25,7 graden in de stad, dus waren er heel veel mensen die niet konden slapen, want lang niet iedereen heeft airco. Behalve tropische dagen dus ook tropische nachten.

Die hoge nachttemperatuur heeft een verklaring, aldus een meteoroloog die ik vandaag sprak: de zee heeft deze dagen zijn hoogste temperatuur bereikt, meer dan 26º. Alsof je in een badje pies staat, al vind ik een koude zee helemaal niks, dus aangenaam is dit wel. Die warme Mediterranee brengt veel vocht in de lucht (het water verdampt), en dat vocht bereikt ’s nachts zijn hoogtepunt. Dus is het benauwd en komt er ook nog eens geen koel briesje over de stad.

Verrassend is dat in Catalonië (en misschien wel heel Spanje) het noordelijke Girona, vlak achter de Costa Brava, deze zomer al sinds heel lange tijd de hoogste temperaturen registreert. Daar is het nu al 30 dagen een hittegolf; 30 dagen waarin het pas twee keer onder de 30 graden is geweest. Het record is 39,1º op 23 juli, toen een deel van Catalonië in brand stond.

hitte2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s