Kampioen patatas bravas

bravas-2

Voor de kenners is de uitslag geen verrassing. Een populaire website van studenten met meer dan 160.000 gebruikers, www.patatabrava.com, maakte een ranglijst op van de lekkerste patatas bravas in Barcelona en Catalonië. Al jaren was bekend dat je in Barcelona voor de beste versie van deze eerst licht gekookte, daarna snel gefrituurde aardappels bij Bar Tomás in de Major de Sarrià moest zijn. In de weekeinden staat er altijd een lange rij mensen, waarvan sommigen de portie bravas (meer hoef je niet te zeggen tegen de ober, waar dan ook, dan “una de bravas!”) gewoon mee naar huis willen nemen. Al sinds begin de jaren zeventig heeft Tomás de faam van de lekkerste bravas van de stad, puur door de mond-op-mond reclame.

Tweede is La Esquinica (het Hoekje), maar die zit een roteind weg uit het centrum (Bar Tomás is trouwens ook niet bepaald in de buurt van de Rambla). Voor degenen die niet te veel willen lopen of de metro niet willen nemen, die kunnen terecht bij de nummer 4 in deze klassering, Bar Ski aan de Via Laietana, dichtbij het politiebureau dat vroeger zo berucht was omdat de tegenstanders van het Franco-regime er in de kelders werden opgesloten.

bravasGevraagd aan de eigenaar van Bar Tomás (op de foto één van de obers) wat nou het geheim van zijn bravas is, was het antwoord ontnuchterend: er is geen geheim. Gewoon zorgen dat ze zo snel mogelijk vanuit de keuken op de tafel terechtkomen, dat is alles, zei hij. Maar de soort aardappel, de olijfolie en het kwakje saus erover: de smid gaat zijn geheim natuurlijk niet verklappen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s