Waarom een wijkje Plus Ultra heet

Het mooie van het leven van stadschroniqueur is dat je bijna elke dag weer nieuwe dingen leert. Kwam vandaag terecht in een wijkje dat Plus Ultra heet. Nou ja, wijkje, drie straten met alledrie opvallende namen van drie vliegeniers, Aviadores geheten. Eentje ervan is Aviador Franco, en dat was de broer van de dictator; maar hij was een republikein en kwam al om het leven nog voordat zijn broer de Burgeroorlog had gewonnen. De drie waren de eersten die met een Spaans vliegtuig de Atlantische Oceaan overstaken, naar Argentinië. Dat was in 1925, twee jaar eerder dan dat Lindbergh het in zijn eentje deed en vier jaar nadat enkele Portugezen hen voor waren geweest. Hun vliegtuig heette Plus Ultra, een latijns begrip dat ‘steeds verder’ betekent en altijd een wapenspreuk van Spanje is geweest. Más allá, noemen ze dat hier.

De bescheiden huisjes in Plus Ultra werden rond diezelfde tijd gebouwd, dus had toen iemand het idee die helden met drie straatjes te eren; voor de boordwerktuigkundige was er trouwens geen straat meer over.

Dit weekeinde was het ‘dorpsfeest’ van Plus Ultra, met als hoogtepunt het druiven trappen door de kinderen uit de wijk. Want ooit stonden hier, op de flanken van de Montjuïc, huise wijnranken waar lokale wijn van werd gemaakt. Nu ligt Plus Ultra ingeklemd tussen hoge flats in een voor velen vergeten deel van Barcelona, aan de rand van de Zona Franca, waar je ook andere historische wijkjes als Can Clos en El Polvorí kunt vinden en huisjes kunt aantreffen die je in de stad niet meer verwacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s