Boer zocht vrouw, in de Pyreneeën

Prachtig nostalgisch bericht, vandaag in de krant, over zo’n gebeurtenis die je, zodra ze het er weer over hebben, nooit vergeten bent. Vandaag werd een beeld onthuld in Plan, een gehucht hoog in de Pyreneeën, in de provincie Huesca, de laatste doodlopende vallei voordat de grens met Frankrijk op de berg is getrokken. Het is een herinnering aan de caravana de mujeres, de vrouwenkaravaan die 25 jaar geleden, in mei 1985, wereldnieuws werd. Het was een soort boer zoekt vrouw in originele versie.

Plan was een gehucht met enkele tientallen inwoners waar op de school nog maar vijf kinderen zaten. Bijna iedereen was er man, en die jonge mannen konden in de hele vallei geen vrouw vinden. Er waren 40 vrijgezellen, en maar één deerne zonder vent. Toch ging zelfs het bordeel beneden in het dal dicht door een gebrek aan klandizie, ondanks dat de eigenaar er vier exotische Afrikaanse hoertjes aanbood.

Op televisie zagen de vrijgezellen van Plan toen de film Westward the women met Robert Taylor en Denise Darcel, die in het Spaans dus caravana de mujeres heet. Vervolgens kwamen 12 van hen op het idee samen een advertentie in een regionale krant te zetten. Vrouwen gezocht, tussen de 20 en 40 jaar, voor een huwelijk. Om het dorp te redden. Wat de mannen niet wisten is dat hun advertentie over de halve wereld bekend werd. TV-ploegen uit heel Europa togen naar Plan en met de eeuwige rust was het gedaan. Het telefoonnummer dat in de advertentie stond, van de enige bar in het dorp, raakte overbelast. Vrouwen kwamen er ook, 67 in totaal, met drie bussen uit Madrid, Barcelona en Zaragoza, maar ze schrokken van de media-aandacht. Met jassen over hun hoofd maakten ze kennis met de vrijgezellen van Plan.

Drie dagen bleven ze er. Niemand weet precies hoeveel stelletjes het intiatief uiteindelijk opleverde. Maar er kwamen in Plan onder anderen vrouwen wonen die zelf al kinderen uit een vorige relatie hadden; de school was daarmee gered, hoefde niet te sluiten. Twee echtparen van de vrouwenkaravaan wonen er nog altijd, staan hier op de foto. In mei is er groot feest; de initiatiefnemers hopen dat, nu Plan weer in het nieuws is, alle stelletjes van toen zich melden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s