’t Is herfst in Sitges…

10 oktober1

Even wat zeezout in de herfstachtige Nederlandse wonden strooien. De foto is van zojuist, vijf uur ’s middags. Graadje of 25. En het zeewater, helderder dan in de zomer, rond de 22 of 23. Uiterst aangenaam, en dat is eigenlijk nog een understatement. Ik zeg het wel vaker tegen mensen: het plezier van het wonen aan de Middellandse Zee moet je niet direct in de zomer zoeken. Prachtig weer hoor, daar niet van, en mij zul je nooit over de hitte horen klagen (deze zomer uiteindelijk 40 dagen achtereen meer dan 33 graden in Barcelona), maar de zomer is tegenwoordig overal in Europa redelijk mooi. Opwarming van de aarde en zo; ben blij voor iedereen in Nederland die van de mooie maanden heeft genoten. Jammer alleen dat je dat na een tijdje hondeweer zo snel vergeten bent.

Nu is het herfst, volgens de kalender én de wind en regen van de laatste dagen in Nederland. Geen leedvermaak of zo. 10 oktober2Er zijn mensen die zeggen dat ze niet zonder de seizoenen zouden kunnen, dat ze het nodig hebben, het gure herfstweer dat over vlakke akkers raast, zo mooi bezongen door Jacques Brel.

Ik heb er niets mee, wekenlang wurgende wolkendekens. Dát maakt het wonen aan de Mediterranee dan ook zo prettig: de herfst, de winter, het voorjaar. Soms een bui, want die heeft de aarde hier ook nodig, nooit echt koud, héél erg veel zon. Aanvankelijk miste ik het prachtig winterse schaatsen wel eens, na nog net de Elfstedenwinters van ’85 en ’86 te hebben meegemaakt; maar hoe vaak heeft Nederland sinds mijn vertrek in 1988 nog écht mooi natuurijs gehad?

Prachtzomer in Nederland? Laat het vooral zo blijven. Het maakt het land er ineens een stuk vrolijker op, de terrasjes zitten vol, de mensen zijn aardiger, al is er altijd wel één die na twee weken zomer zegt dat het ook wat minder kan. Zeikerds zul je blijven houden. Van oktober tot maart zeur je hier in Sitges nauwelijks over het weer. (Wilde iemand een bewijs van ons geprezen microklimaat: kijk de wolken op de achtergrond van de bovenste foto; die hangen boven Barcelona.)

Even de voorspelling voor komende week gekeken. Rustig herfstweer, zullen we maar zeggen.

voorspelling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s