110.000 kilo tomaten op het slagveld

buñol3

Dankbaar onderwerp voor fotografen natuurlijk, die er ook massaal op afkomen, met het gevaar dat de (dure) apparatuur niet geheel onbeschadigd blijft. Vandaag was het weer la tomatina, het enige evenement waardoor het stadje Buñol, in het binnenland bij Valencia, aan de grote weg naar Madrid, (wereld)beroemd is geworden. Zo’n 40.000 mensen kwamen er vandaag op af, veel buitenlanders ook. Minder gevaarlijk dan het stierenrennen in Pamplona, zullen we maar zeggen. Al wordt iedereen aangeraden in ieder geval een beschermend (zwem)brilletje op te doen, want een tomaat in je ogen doet pijn.

buñol1Het begon allemaal in 1945, toen tijdens de dorpsfeesten enkele groepjes elkaar spontaan met tomaten en andere zaken begonnen te bekogelen. Ze hadden ruzie gekregen en grepen naar al het fruit uit een fruitstalletje dat even verderop stond. Het jaar erop wilden ze de ‘oorlog’ herhalen en namen de jongeren de tomaten zelf van huis mee. Zo ging dat jaren door, af en toe waren er protesten van de bewoners, maar in 1956 werd de tomatenoorlog officieel onderdeel van de dorpsfeesten en sinds 1970 is het de gemeente die voor de rode munitie zorgt.

Veel munitie. Gisteren gingen er 110.000 kilo tomaten doorheen, bijna drie kilo per bezoeker, als iedereen heeft meegedaan. Om 11.00 uur komen de vrachtwagens het dorpsplein op en lossen zij de lading. De tomaten worden speciaal voor deze gelegenheid gekweekt en hoewel ze lekker rood zijn, zijn ze niet geschikt voor consumptie. Om de andere niet te veel te bezeren wordt wel gevraagd om de tomaat eerst een beetje kapot te knijpen voor hem te lanceren. Na afloop is het de brandweer die de straten met een stevige straal mag schoonmaken.

buñol2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s