Een voet verliezen voor een mooie foto

morenatti

Dit was de laatste foto die hij maandag doorseinde vanuit een plek ergens in Pakistan of Afghanistan, waarschijnlijk met een satelliettelefoon. Het is een Afghaanse grenswachter in Spin Boldak en aan zijn voeten ligt de Pakistaanse stad Chaman, zo’n 100 kilometer ten zuidoosten van Kandahar. Daarna stapte fotograaf Emilio Morenatti van het persbureau AP in een wagen van een konvooi met Amerikaanse militairen om de verkiezingen in die moeilijke provincie in het zuiden van Afghanistan te verslaan. Onderweg ontplofte een bermbom. Zijn Indiase AP-collega, cameraman Andi Jatmiko, raakte lichtgewond, Emilio zwaarder: hij verloor een voet.

Ik heb diepe bewondering voor dit soort fotografen en verslaggevers; in Nederland is de dood van cameraman Stam Storimans, vorig jaar in Grozni, nog vers. Wij journalisten, met onze pen en blocnote, kunnen als we willen ons altijd een beetje op de achtergrond houden. Zij, de fotografen en cameramensen, moeten én willen (vooral is het vaak willen, hun ambitie én verlangen naar schoonheid is groot) de mooiste foto’s of beelden maken. En doen dat ook, zoals deze foto’s van Morenatti.

Emilio begon als fotograaf in Sevilla, deed er natuurlijk veel sport en stierenvechten, voor het Spaanse persbureau Efe. Doet me denken aan mijn vroegere collega in Rotterdam, Jerry Lampen. We deden voetbalwedstrijden, beetje Feyenoord, Sparta en Excelsior. Morenatti ging van Efe naar het internationale AP, was er de laatste twee jaar verantwoordelijk voor het bureau in Islamabad. Lampen ging naar Reuters en ging vooral in het Midden-Oosten triomfen vieren met prachtige platen.

Eén opmerking, vandaag, van de Amerikaanse fotografe Dayna Smith, winnares van de World Press Photo in 1998. “Niemand wil het leven verliezen of verminkt raken voor een mooie foto. Maar soms is het risico het waard. En soms staan we net op de verkeerde plek. Dat is het lot.”

Morenatti (hieronder nog een foto van eergisteren, van Amerikaanse soldaten), wordt naar Dubai overgebracht. Ongetwijfeld zal hij binnen een jaar gewoon weer foto’s maken.

morenatti2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s