Erfenis van de textielbaronnen

IMG_6744

Kwam laatst langs Cercs, plaatsje gedomineerd door de warmtecentrale. Op de weg naar boven, de bergen in, was een prachtig uitzicht op de Llobregat, de oneindige rivier die zich door Catalonië wurmt, vanuit de Pyreneeën tot net onder Barcelona, bij het vliegveld. Aan zijn oevers liggen enkele grote plaatsen, maar vooral de sporen van heel veel vergane industrieën, de textielkolonies. Net als aan zijn broertje, de Ter, een rivier die iets meer oostwaarts loopt, vrij dicht bij de Costa Brava waar hij bij l’Estartit de Middellandse Zee opzoekt, en op sommige plaatsen een bezoek meer dan waard is.

Halverwege de 19de eeuw vestigden zich aan hun oevers tientallen textielindustrieën, waarvoor het stromende water vitaal was om de turbines op gang te houden. Het was de eerste grote industrie die Catalonië op de wereldkaart zette, maar vooral de laatste decennia zwaar te lijden heeft gehad onder de concurrentie vanuit China. Bijna alle fabrieken zijn inmiddels gesloten, maar de sporen die ze hebben achtergelaten, zijn onuitwisbaar. Om de werknemers zo dicht mogelijk bij de fabriek te hebben, lieten de eigenaren een heel dorp bouwen, met school, supermarkt, kerk, apotheek, restaurant en sociale ontmoetingsruimte. Sommige van de colonias die toen ontstonden, zijn verlaten en verwaarloosd, maar veel ervan zijn nog altijd bewoond: piepkleine huisjes of flatjes van 30 tot 50 vierkante meter. Een van de best geconserveerde is die van Borgonyà, net achter de afslag op de C-17 richting Torelló. Mooie rijtjes gekleurde woningen doen denken aan een wat vrolijker gemaakt Engels fabrieksstadje, wat niet toevallig is: het waren Schotten die hun textielfabriek hier neerzetten en de kolonie voor liefst 1200 werknemers lieten bouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s