Een luchtfoto van het paleis. So what?

ZARZUELA

Het is augustus. Vakantie. De Nederlandse overheid laat onderzoeken of providers van satellietfoto’s op internet als Google en het nieuwe Bing (Microsoft) de militaire bases en de koninklijke paleizen in Nederland wel voldoende onherkenbaar hebben gemaakt. Wat een onzin. Wat heeft Soesterberg te verbergen? Mag de rest van de wereld dat niet zien? En Beatrix? Of Máxima? In de Privé is meer van hen te zien dan op die satellietfoto’s, om maar niet van het vermaledijde Associated Press te spreken.

In Spanje is de terreurdreiging altijd al groter geweest dan in Nederland. De afgelopen twee weken zijn er vijf bommen omtploft op Mallorca, een ZARZUELA2boodschap van de ETA aan koning Juan Carlos, die er met zijn familie op vakantie is. Maar die koning doet niet moeilijk over wat luchtfoto’s van zijn paleis en woonhuis, het Zarzuela bij Madrid. Op de foto hiernaast zouden we hem zelfs aan het zwembad kunnen zien staan.

Ook de grootste  militaire basis van Spanje, die bij Torrejón de Ardoz, vlak naast het Barajas-vliegveld van Madrid, is al minstens vier jaar in detail op Google Maps of Google Earth te zien. Niemand schijnt er ooit bezwaar tegen te hebben gemaakt.

TORREJON2

TORREJON1Vliegtuigkenners zouden ongetwijfeld alle toestellen op een oefenveldje van de basis kunnen herkennen. Zo zijn ook in detail de hangars en de huizen van de militairen te zien. Het zal Defensie in Spanje weinig kunnen schelen, lijkt het. Want mensen die écht kwaad willen, hebben genoeg andere manieren om aan misschien nóg meer gedetailleerde foto’s van al deze ‘gevoelige gebouwen’ te komen.

Een laatste dan nog, voor degene die wil weten hoe premier Zapatero woont in zijn ambtswoning, het Moncloa-paleis in de universiteitswijk van Madrid. Ik weet nu al zeker dat ik geen bericht van de Spaanse rijksvoorlichtingsdienst, defensie of iets dergelijks krijg om deze staatsgevaarlijke beelden van mijn blog te halen.

moncloa1

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s