Olympisch wonen

villaolimpica

Voor de atleten was het ’t mooiste Olympische dorp dat er ooit geweest is. Niet om het soort appartementen waarin ze tijdelijk moesten wonen – die lijken altijd wel op elkaar – maar omdat de sporters meestal in gloednieuwe buitenwijken werden opgesloten, ver van alle vertier vandaan. In Barcelona ’92 zaten ze niet alleen vrij dicht bij het centrum van de stad – als je bent uitgesport wil je ook wel wat zien -, maar verbleven ze vooral aan het water, aan het strand van de Middellandse Zee. Omdat het die prachtige zomer van 1992 ook nog eens héél erg mooi weer was en de temperatuur midden in de nacht niet onder de 20 graden kwam, was de sfeer uitzonderlijk. Nooit zijn er ook op de Spelen zoveel condooms onder de sporters verspreid als toen…

Zoals vier jaar eerder in Seoul en afgelopen jaar, bijvoorbeeld, in Beijing moest dat Olympisch dorp later als nieuwe woonwijk voor de locals dienen. Lang leek het een mislukking te worden. De prijzen voor de flats van 60 tot 100 vierkante meter leken te hoog (omgerekend kostten ze toen iets van 200.000 euro, de minimumprijs), al waren het wel de eerste nieuwe woningen bijna aan het strand. Slechts in de oude visserswijk van Barceloneta en, aan de andere kant, in Poblenou woonden de mensen altijd bijna aan zee, al liep er tientallen jaren een spoorlijn en stond op het strand een krottenwijk, Somorrostro.

Het Olympisch dorp werd gebouwd in hetzelfde rechthoekige patroon van de Eixample, met enkele schuine straten (waaronder de Amsterdam-straat) om de eentonigheid te breken, maar de Barcelonezen liepen er niet echt warm voor. Ze waren bevreesd in een onderkoelde, levenloze Vinex-wijk terecht te komen. Bijna 20 jaar later bruist de Vila Olímpica nog altijd niet van leven, kost het moeite er leuke barretjes of restaurants te vinden, heeft het wel het grootste bioscoopcomplex met films in originele versie (Icaria Yelmo), maar blijkt het uitzonderlijk populair bij jonge gezinnen met kleine kinderen, waaronder veel expats. Op de groene binnenplaatsen organiseren die verjaardagsfeestjes en bespreken ze het komende schooljaar, het eerste van hun kinderen, die samen naar P-3, de eerste kleuterklas, zullen gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s