Geen rijdende rechter in Spanje

Toen de noeste arbeiders die al twee jaar bezig zijn met het volledig renoveren van het huis van de buurman (een beschermd gebouw aan de boulevard; alleen de façade is blijven staan, de rest volledig nieuw), hun opzichter en de architect aanbelden om te vragen of ze heg die ons al jaren scheidt volledig naar beneden mochten halen, moest ik even aan de Rijdende Rechter denken, het TV-programma dat fenomenaal de Nederlandse knulligheid schetst aan de hand van ridicule burenruzies en er laatst één over de soort tuinafscheiding had; als de ene buurman zijn heg knipte, vielen stukjes van de bladeren in de tuin van de ander, en die had daar nogal moeite mee, want hij had zelf net een ander soort afscheiding neergezet, die hijzelf wel mooier vond. Tja.

 Nou ga ik niet zeggen dat er in Spanje geen burenruzies bestaan, maar ik betwijfel of Spanjaarden over dit soort futiliteiten op TV gaan ruziën.

Mijn buurman pakte het in ieder geval anders aan; althans, de opzichter, want de buurman zelf heb ik al jaren niet gezien. Na het verkirjgen van mijn instemming, haalde hij de oude klimop en het oude muurtje weg, liet een greppel van een meter diep en een meter breed graven, zou daar zo’n 17 kuub beton in storten als fundament, zou daarop een nieuw muurtje bouwen en uit de wortels van mijn oude heg zouden de groene blaadjes daar weer snel tegenop kunnen groeien. Allemaal, dat ook nog, op zíjn grondgebied, geen centimeter op die van mij (zou ook niet eerlijk zijn, hij met 2000 m2 tuin, ik met 120). Kosten? Nee, natuurlijk betaalt hij dat allemaal. En de muur van mijn garage, toch een beetje geplaagd door de werkzaamheden, knappen zij ook wel even op.

Enig bezwaar? Nee, natuurlijk niet. De bouwvakkers zijn ook nog enorm aardige mensen, lachen ook maar een beetje omdat iemand zo’n enorme fundering voor een tuinmuurtje wil leggen, verontschuldigen zich voor het vroege lawaai, en bovendien heb ik voor even mijn grootste tuin ooit, met een voor mij uniek uitzicht op mijn eigen huis… Laat de rechter maar door Nederland blijven rijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s