Sneeuw in maart

En ik precies een maand geleden nog schrijven dat het voorjaar na een lange en vooral natte winter eindelijk was aangebroken. Aanmehoela. Het weer blijft in heel Europa van slag (het zuiden van Andalusië staat nog altijd onder meters water), dus ook hier. Eindelijk kunnen de kinderen in Sitges vandaag vette sneeuwvlokken bewonderen, maar helaas voor hen blijft het witte wonder hier niet liggen; daarvoor is het aan de kust met 2, 3 graden nog net iets te warm. Dus moeten zij gewoon naar school, niet als de andere 40.000 kinderen in Catalonië die vanochtend onmogelijk op school konden komen. De voorspelde sneeuwval overtrof alle verwachtingen en is vreemd omdat A. hij in maart plaatsvindt en B. vooral het oosten van Catalonië treft. Want ook ook al blijft de sneeuw op het strand niet liggen, je hoeft maar enkele tientallen meters hogerop te gaan en een dunne witte deken heeft, bijvoorbeeld, de wegen naar Tibidabo onbegaanbaar gemaakt. Mooie promotie voor Barcelona als toekomstige kandidaat voor de Olympische Winterspelen van 2022. Hoewel, de stad is vamiddag volledig verlamd geraakt omdat het ook in het centrum stevig ging sneeuwen (zie de foto’s van Marianne). De bussen rijden niet meer, onder anderen.

Chaos op de wegen vandaag, maar dat mag je ze hier niet kwalijk nemen wanneer het zelfs in Nederland een zooitje is als het stevig sneeuwt. Bovendien, er is één groot verschil: in Nederland zijn de wegen vlak, zou je, voorzichtig, gewoon verder kunnen rijden. Hier gaan de meeste wegen naar boven en beneden en dan maakt een beetje sneeuw ze al onbegaanbaar als strooiwagens en sneeuwschuivers niet op tijd zijn gerarriveerd. Dus zijn inmiddels tientallen (hoofd)wegen voor alle verkeer afgesloten, waaronder de grensovergang bij La Jonquera. Sneeuwstorm op 8 maart; het zal wel een record voor de boeken worden. En het kán nog erger worden, vanavond, is de voorspelling.

UPDATE. Sinds de ook in Spanje beruchte winter van 1962-’63 had het in Barcelona niet meer zo gesneeuwd. En de verwachting is dat dat nog tot in de nacht doorgaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s