€ 100 voor een toneelstuk op school

Deze leerlingen van een middelbare school uit het Galicische Vigo wilden over enkele maanden als afsluiting van het studiejaar het onnavolgbare  Bodas de sangre (Bloedbruiloft) van Federico García Lorca. Mooi gekozen, zou je zeggen, een historisch werk, één van de beroemdste toneelstukken uit de 20ste eeuw. Maar de Spaanse Buma/Stemra, de SGAE, blijft zijn best doen het minst populaire instituut van heel Spanje te worden. Elke week verschijnt wel ergens een bericht over een inspecteur van die stichting die denkt keurig zijn werk te doen, zoals de man die een kapper sommeerde een maandelijks bedrag over te maken omdat hij in zijn zaak de radio had aanstaan. Zo ook deze meneer of mevrouw van de muziekinspectie in Galicië: wil de school de Bloedbruiloft opvoeren, dan zal er eerst 100 euro aan de SGAE moeten worden overgemaakt voor de auteursrechten…

Het geval komt een paar dagen nadat de bescheiden voetbalclub Badalona, uit de derde divisie, voor het laatst zijn clublied ten gehore heeft kunnen brengen. Ook die moet gaan betalen elke keer als het door twee Catalanen geschreven liedje rond het veld uit de luidsprekers zal knallen. Sterker nog, de club moet een boete betalen voor de vorige wedstrijden waarbij het clublied al heeft geklonken, zowel vóór het duel, in de rust als na afloop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s