Drie hoog achter (2): ‘entresuelo’

En dan ga je je afvragen waar dat entresuelo vandaan komt en waarom het niet gewoon de eerste verdieping wordt genoemd. De entresuelo is een tussenverdieping tussen de begane grond en de eerste etage die normaal gesproken iets lager is dan de rest van de verdiepingen. Komt uit de tijd van de bourgeoisie: de burgerij bouwde mooie grote huizen voor zichzelf maar had wel bedienden nodig om die schoon te houden, te koken en andere karweitjes op te knappen. In Engeland woonden die allemaal in de kelder, maar in Spanje (en Zuid-Amerika) was er voor de sirvientes dus die tussenverdieping, waar het plafond niet 3,5 tot 5 meter hoog was als in de rest van de etages. In het Parijs van Haussman was het trouwens wéér anders: daar woonden de winkeliers boven hun eigen zaak op die tussenverdieping en zaten de bediendes op die kleine zoldertjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s