Een scheids in het klooster? 1 april!

Ja hoor, de halve wereld trapt erin. Sportkrant AS komt vandaag met een bericht over de Noorse scheidsrechter Henning Ovrebo die afgelopen voorjaar wat foutjes maakte bij Chelsea-FC Barcelona. Barça, zo weten we allemaal, ging dankzij een magistraal schot van de kleine Iniesta in blessuretijd naar de finale. Chelsea werd een enkele strafschop onthouden, maar dat mag ook wel als je met zoveel kwaliteit en zó’n goede trainer, Guus Hiddink, zulk afbraakvoetbal speelt om de finale te halen. De scheids werd vanuit Engeland met de dood bedreigd, na die wedstrijd, en zei zijn carrière te overdenken.

Dus schrijft AS vandaag dat hij zich heeft teruggetrokken in een klooster, waar hij de rust heeft gevonden. Plus de zin van het leven. Mooie foto erbij. Het bericht gaat razendsnel de halve wereld over; zoiets wordt wel gelezen. Is het een correspondent in Madrid die het bericht heeft overgenomen, dan is hij een ongelooflijke nitwit. Vandaag is het 28 december, de dag van de Santos Inocentes. Zeg maar de 1 april van de katholieke landen, dus ook Spanje. De algemene kranten zijn jaren geleden gestopt op deze dag een mooie leugen als nieuws te brengen, maar in de sportkranten blijft het populair. En ik moet zeggen: die van AS is wel heel origineel. Een scheidsrechter in een klooster. Met een mooie gefotoshopte plaat erbij.

Geloofwaardig? Natuurlijk niet. Zoals de dag dat Burger King op 1 april eens bekendmaakte hamburgers alleen voor linkshandigen te hebben gemaakt, met alle ingrediënten omgekeerd in het broodje gelegd. Er was ongelooflijke belangstelling voor. Zoals voor dit bericht over de scheidsrechter. De halve wereld nam het vandaag over. En vertel straks die halve wereld nou maar dat het een grap was. Dat is het gevaar van dit soort grappen, en van internet, dat het allemaal nóg sneller en zónder te checken wereldwijd verspreidt.

(Merkwaardig trouwens, om deze dag voor grappen te gebruiken. Een korte historische uitleg, met excuus voor de agnostische foutjes: de Santos Inocentes waren alle kinderen uit Bethlehem en omgeving  jonger dan 2 jaar, nog zonder zonden dus Heilige Onschuldigen, die volgens de Bijbel in opdracht van koning Herodes werden vermoord; daarmee zou ook de bedreigende en net geboren Jezus worden uitgeschakeld. In de Middeleeuwen waren de dagen tussen Kerst en Nieuwjaar de ‘dagen der zotheid’. De kerk vond die feesten zo uit de hand lopen, dat zij tot één dag werden beperkt, ook die 28ste december. Daaruit werd het gebruik geboren om ‘onschuldigen’ door ‘gekken’ in de maling te laten nemen.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s