Eindelijk een surfdag

Het hele jaar door zie ik ze, althans de dagen dat er een beetje beweging in de vaak zo stille Middellandse Zee is. Ze zeggen dat ze intens genieten, maar mij lijkt het dat er veel te vaak veel te kleine golfjes zijn om een beetje écht te kunnen surfen en enige bevrediging te vinden in het steeds weer terug de zee in zwemmen op zoek naar de volgende golf. Maar deze dagen zijn het écht hun dagen: het is eindelijk slecht weer geworden, met vooral een stevige storm aan de kust. Surfweer. Althans in Sitges, want boven Barcelona, aan de Costa Brava, waren de golven gisteren tot zeven meter hoog, en dat was zelfs voor de moedigste of meest roekeloze surfers te riskant. Een 75-jarige vrouw verdronk in Sant Antoni de Calonge, bij Palamós, omdat ze vanaf de wal door een golf de zee in werd gesleurd.

Ook Barcelona heeft een vaste kolonie surfers, maar die zijn al tijden boos op de gemeente omdat die nieuwe pieren en golfbrekers heeft laten aanleggen. Die moeten voorkomen dat elke keer als er een beetje storm op zee is, zoals gisteren en vandaag, tonnen zand van de stranden naar de dieptes worden gesleurd. De zes kilometer zandstrand van Barcelona is niet natuurlijk namelijk, niet oorspronkelijk. Het zijn altijd kiezelstranden geweest. Voor de Olympische Spelen van 1992 werden die stranden speciaal aangelegd, en elk voorjaar weer moet er nieuw zand worden aangesleept om ze weer een beetje op hoogte te brengen na de winterse stormen…

Trouwens, las dat ze vorige week op Hawaii de beste golven sinds jaren hadden:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s