Een literatuurprijs van 600.000 euro

premio planeta1

De winnaar van de AKO-literatuurprijs – we wedden op Erwin Mortier met zijn Godenslaap – krijgt straks 50.000 euro mee. Die van de Libris-literatuurprijs hetzelfde bedrag, plus 2.500 euro extra voor de nominatie. De prestigieuze Booker Prize geeft 54.000 euro weg. Vanavond wordt tijdens een gala waar iedereen is die er bij wil horen de grootste (lees: best gehonoreerde) Spaanse literatuurprijs vergeven, de Premio Planeta. De winnaar krijgt… 600.000 euro (de verliezende finalist krijgt ook nog € 150.000). Die hoeft een groot deel van zijn of haar leven niet meer te schrijven, als hij of zij niet wil. Slechts de Nobel-prijs, net voor 1 miljoen weer toegewezen, doet het voor meer.

Zeshonderdduizend euro. Wat is de truc? Er mogen slechts ongepubliceerde manuscripten meedingen, dit jaar zijn er 492 ingestuurd. Dus een schrijver, voordat hij zijn manuscript bij een uitgever aanbiedt, stuurt het eerst op naar de Premio Planeta. Planeta is tegelijk de grootste uitgeverij van Spanje en brengt het winnende boek in een recordoplage op de markt. Mensen kopen graag prijswinnende boeken, dus dat geld van die prijs wordt waarschijnlijk snel weer terugverdiend; alleen dit keer blijft er dankzij die prijs meer voor de schrijver hangen dan de gebruikelijke 10 tot 15% per verkocht exemplaar.

pomboBen je een (redelijk) onbekende schrijver, dan heeft het eigenlijk geen zin een manuscript in te zenden. De winnaars zijn, zeker de laatste jaren, óf grote mensen uit de Spaanse literatuur óf in de media zeer aanwezige personen geweest; sommige TV-presentatoren wonnen zo met hun romandebuut de Planeta. Van de recente winnaars (Fernando Savater – op de foto boven -, Juan José Millas, Maria de la Pau Janer en Lucia Etxebarria) zijn andere boeken in het Nederlands vertaald, maar slechts van de winnaar van 2006, Alvaro Pombo, is ook het prijswinnende boek, Het fortuin van Matilda Turpin, in het Nederlands te krijgen. Heb ’t niet gelezen, dus kan ’t ook niet aanbevelen.

UPDATE: De prijs werd vannacht gewonnen door Ángeles Caso, een vroegere tv-presentatrice die dat vak ‘te opppervlakkig’ vond en ging schrijven. Het boek Contra el viento (Tegen de wind in) gaat over een Kaapverdiaanse immigrante die in Spanje door haar man mishandeld wordt. Terwijl zij het dankwoord uitsprak, viel één van de juryleden flauw…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s