Zondags uitstapje naar de heilige Ramón

Al 17 jaar lang lokte het licht elke avond weer de blik van mijn ogen de hoogte in: rijdend op de snelweg C-32 van Barcelona naar Sitges, ter hoogte van Sant Boi de Llobregat, lijkt er elke avond weer in het duister een fel licht ver boven de aarde te hangen. Ik wist inmiddels dat het een klein kerkje was, die van Sant Ramón, maar besloot er eindelijk ook maar eens te gaan kijken, overdag. En wat blijkt: de klim naar 289 meter hoogte (een groot deel met de auto, trouwens), naar de top van de berg Montbaig, blijkt in het weekeinde een uiterst populair uitstapje te zijn. Zeker in weekeinden als deze, waarin de zon net als de hele week prachtig zal stralen en de temperatuur bijna de 20 graden bereikt.

De kleine, rechtlijnige ermita werd al bijna 125 jaar geleden op de berg boven Sant Boi gebouwd door ondernemer Josep Estruch, die het kerkje in 1887 de naam meegaf van zijn vader Ramón, een belangrijke bankier uit Barcelona in die tijd. Misschien dat er in die beginperiode veel mensen de zondagse tocht naar de top maakten om dichter bij God te zijn, maar tegenwoordig worden er nauwelijks nog missen in de kerk gehouden, slechts één zaterdag per maand. Sterker nog, het gebouw is niet eens meer van de katholieke kerk of een religieuze groepering, maar in bezit van de gemeente Sant Boi.

Gelovigen komen er nog wel, trouwens, wat te zien is aan de talloze babykleertjes die aan beide zijden van de ingang aan de muur hangen. Dat heeft te maken met Sant Ramon Nonat, de beschermheilige van de kinderen, en talloze mensen vragen op papiertjes gezondheid en geluk voor de pasgeborenen. Om de zoveel tijd moeten de kleertjes worden verwijderd, omdat het er te veel worden.

Maar je hoeft niet gelovig te zijn om de berg op te gaan. Een stichting beheert de bar en het restaurant, dat behalve op maandag alle ochtenden en middagen van de week geopend is en waar Montse en Esteve je typisch Catalaanse gerechten aanbieden. En vóór of na het eten kun je genieten van het uitzicht, niet alleen op Barcelona, maar ook over de hele streek, de Baix Llobregat, en op heel heldere dagen kun je zelfs Mallorca zien liggen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s