Overbodige luxe: een jacht van drie ton

Voor de liefhebbers: dit (13/14 november) is het tweede en laatste weekeinde van de Salón Náutico in Barcelona, de grote watersportbeurs die in de Fira-Gran Vía wordt gehouden maar sinds enkele jaren ook een village in de de haven heeft. Een middagje langsgeweest (het is prachtig herfstweer in Barcelona) om me een beetje vergapen aan de ruim 120 jachten die er aangemeerd liggen en te bezichtigen cq te koop zijn. Op bordjes de prijzen van tweedehandsboten bekeken, van 7.900 euro voor een Glastron-sloep van 6,9 meter tot 2.990.000 voor een Sunseeker, de Princesa de Troya III, van 25,15 meter, inclusief twee kluizen met slot (tja, wat zou een kluis zonder slot zijn), 5 halogeenlampen, twee electrische barbecues en een lang etctera. Daartussenin, tientallen, honderden jachten van tussen de twee en zeven ton, of zoiets.

Typisch zo’n branche die heel erg veel last van de crisis heeft. De titel boven deze post is niet van mijzelf, maar van de commercieel directeur van een grote scheepsbouwer, Astondoa. “We zijn een totaal overbodig segment. Een huis of een auto heeft iedereen nodig, een jacht absoluut niet.” Dus zijn de verkopen van zijn bedrijf de laatste drie jaar met 70% gedaald en moeten sommige werven het zelfs met 90% minder productie doen. Zwaar weer, terwijl de lucht zo mooi blauw is.

Geniet Nederland vooral met de bootjes massaal op zijn binnenwateren – er schijnen heuse file’s voor bruggen en sluizen te ontstaan als het even mooi weer is – Spanje is natuurlijk een land van de open zee. Aan de costa’s zijn een totaal van bijna 130.000 ligplaatsen – wél een aantal dat alleen maar blijft stijgen -, waarvan hier in Catalonië verrweg het grootste deel, liefst 23,5%. Op enige afstand volgen de Balearen (17%) en de kusten van Valencia en Alicante (15%). Van de 355 jachthavens ligt 61% aan de Middellandse Zee.

Voor de goede orde: ik woon aan zee maar heb geen jacht. Behalve duur schijnt het ook nog enorm veel (onderhouds)werk te zijn. Een gevleugelde uitspraak hier is dat het mooiste jacht dat van een goede vriend is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s