Het heilige geloof in zakendoen

Een ochtend bij de Esade – Inspiring Futures staat er groot op de buitenmuur – wat voor een alfa als ik meestal toch een exclusief en totaal onbekend terrein is. En een eigenlijk toch uniek fenomeen voor Spanje, dat van de exclusieve Business Schools. Want de Spaanse universiteiten zul je niet eenvoudig tussen ’s werelds besten aantreffen, maar de drie grote scholen van het land waar ondernemers en managers worden opgeleid of in hun kennis worden geperfectioneerd zitten in de absolute wereldtop. Sterker, als je alleen Europa bekijkt, staan de IE (Madrid), Esade en IESE (beide Barcelona) in de top-5. En dit soort rankings in de Financial Times zijn van vitaal belang voor deze instituten om welvarende studenten uit de hele wereld te blijven trekken of het vertrouwen te houden van (grote) bedrijven die hun managers er een extra en meestal peperdure opleiding laten volgen.

Ik was er een ochtend met MBA-studenten van de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit, die ik elk jaar met een praatje een beetje voorbereid op wat ze in Barcelona en Catalonië kunnen aantreffen als ze er een ruime week lang wetenschappelijk en/of sociaal onderzoek moeten doen. Ze maken elk jaar een vergelijking tussen een Nederlands en een Catalaans bedrijf of instelling, zoals dit keer de brandweer, de dierentuin, het restaurantwezen en een kindertelevisiekanaal, ofwel Het Klokhuis tegenover Clubs Super 3. En omdat Esade en RSM tot die wereldtop behoren, ontvangen ze elkaar graag, lenen ze ook docenten uit.

Bijna alle groten uit de Catalaanse economie komen van de Esade of de IESE. Maar dat is niet het enige opvallende. Wat bij mij altijd de aandacht trekt is de diep religieuze achtergrond van beide Business Schools, het opvallende raakvlak tussen het katholieke en het kapitalistische geloof. De Esade is ooit opgericht door de Jezuïeten, de IESE is één van de belangrijkste uithangborden van de Opus Dei. Daar ze op die laatste school het strengst in de leer zijn, moet je er als leerling maar vooral als docent je naar die christelijke waarden en normen gedragen. Echtscheiding, abortus, euthanasie… Laat ze niet ontdekken dat je er voorstander van bent en laat het natuurlijk helemaal niet in je eigen gezin of familie gebeuren, dan kun je het op de IESE wel vergeten.

Maar doorloop je de volledige opleiding, dan lijkt succes gewaarborgd: 100% van de studenten heeft binnen drie maanden een baan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s