De moskee die geen moskee mag zijn

Ik weet dat er in Rotterdam twee grote jongens met minaretten zijn neergezet (hoewel de ene, op Zuid, na jarenlange vertragingen nog altijd niet af is, geloof ik), maar de allermooiste moskee in Europa, de grootste ook buiten de Arabische wereld, zal altijd die van Córdoba blijven. Sterker nog, het is met 23.000 m2 de vierde moskee ter wereld, na die in Mekka, Istanboel en Casablanca… Van buiten redelijk onopvallend – geen minaretten meer – is de schoonheid binnen overweldigend, met zijn 1300 pilaren en 365 roodwitte bogen.

Zes Oostenrijkse moslims  deden gisteren wat redelijk normaal lijkt als je zo’n schat van een moskee bezoekt. Ze deden hun schoenen uit, zoals een katholiek een kruisje slaat als hij een kathedraal bezoekt. Daarna wilden de zes ergens bidden, waarschijnlijk voor de mihrab, de heilige poort die in dit geval niet naar Mekka maar naar het zuiden wijst. Toen kwamen de bewakers in actie, die ook nog eens de politie waarschuwden. Bidden volgens het islamitische geloof, dat is in de moskee van Córdoba absoluut verboden. Twee moslims verzetten zich zo tegen het verbod, dat zij vanochtend nog altijd in de politiecel zaten.

Altijd hetzelfde probleem met die religies, ze kunnen elkaar niet uitstaan. Toen de moskee van Córdoba in de achtste eeuw werd gebouwd op de plaats waar daarvoor een kerk stond, nadat de moslims Zuid-Spanje hadden veroverd, werd enkele jaren geprobeerd gesloopt om moslims en christenen gezamenlijk op die heilige plaats te laten bidden, maar dat ging al snel fout. En toen de moslims zes eeuwen later weer uit Al-Andalus werden verdreven, werd de moskee weer omgedoopt tot kathedraal. Voor het meest absurde besluit moest echter nog twee eeuwen gewacht worden: toen werd besloten middenin de moskee een kathedraal in een totaal andere stijl, die uit de renaissance, te planten. We mogen nog blij zijn dat de christenen toen niet de hele moskee hebben gesloopt, maar het resultaat van die combinatie blijft absurd: de enorme reeks pilaren wordt in het centrum onderbroken door een traditionele katholieke kerk met zijn banken en altaar. Een adelaar van brons lijkt over de toegang te waken.

Het mooiste, zo pleit de Islamische Raad van Córdoba al jaren, zou zijn als er in de mezquita  onbelemmerd de twee religies beleefd zouden mogen worden. Een raad die gisteren met wijze woorden kwam: noch de bewakers zouden zo lomp moeten optreden tegen onwetende gelovigen, noch de moslims hadden zich zo hardhandig tegen het verbod moeten verzetten.

Eén advies: bezoek de moskee als een agnostische toerist; een genot. (Trouwens, toen wij er waren was het buiten 44º en binnen heerlijk koel…)

UPDATE: Zo onwetend waren die moslims niet. Lees net het rapport van de rechter, en het bleek om een gecoördineerde actie van bijna 120 Oostenrijkse moslims te gaan om massaal te bidden in de mezquita terwijl er een katholieke Paasmis bezig was. De bewaker die hen sommeerde daarmee te stoppen werd met een 10 cm lang mes bedreigd… De twee arrestanten zijn trouwens weer op vrije voeten, van de messentrekker is het paspoort ingetrokken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s