Uitbuiters van Boeddha

Ik dacht dat er maar één echte Boeddha was/is; althans, in oorsprong, want geïnspireerd op het verhaal van Siddhartha Gautama. Verder zijn er natuurlijk duizenden beeltenissen van Boeddha. Maar wat blijkt nu: een stelletje Fransen, Restauration Georges V geheten, heeft in Europa gewoon het commerciële monopolie op het gebruik van de naam Boeddha, althans wanneer het om de naam van een bar, restaurant of loungeclub gaat. In Parijs bestaat, vlak naast het hyperluxe hotel Crillon, al jaren de fameuze Buddha Bar, een stek voor de jetset waar overigens, gezien de enkele CD die ik van hen heb, uitstekende muziek wordt gedraaid. De beheerders geven hun project de vreselijke anglofiele naam Eatertainment mee – eten en jezelf vermaken, hoe konden ze het bedenken -, maar lieten in 1996 vooral de naam goed registreren, niet alleen als bar en restaurant, maar ook voor parfums, juwelen en kleding.

Dat hebben drie bijna gelijknamige loungeclubs in Barcelona, Madrid en Palma de Mallorca geweten. Het Buda Restaurant in Barcelona, aan de straat Pau Claris, is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 413.000 euro aan de Franse uitvinders van het concept vanwege het onrechtmatig gebruiken van die naam én van de beeltenis van Boeddha. De rechter, gezeteld in Alicante, baseert zijn uitspraak op het merkenrecht van de EU, waar de Franse Boeddha-uitbuiters/uitbaters zich als onkopieerbaar concept hebben laten registreren. Het restaurant in Barcelona moet nu zijn naam veranderen én Boeddha van het logo afhalen. Vorig jaar werd de Budha Bar in Madrid, ongelooflijk populair onder de voetballers van Real, al om dezelfde reden tot het betalen van 370.000 euro veroordeeld. Die tent heet nu Kudetà.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s