Zomerkoninkjes?

fresones

Die zomerse bijnaam voor aardbeien moet nog komen uit de tijd dat er geen broeikassen waren in Nederland, want inmiddels kun je bijna het hele jaar door aardbeien krijgen. Hier in Spanje zijn ze deze dagen goedkoper dan ooit. De oogst in Huelva, waar vrijwel alle Spaanse aardbeien vandaan komen, is dit jaar zó groot en goed geweest, dat de veilingen en winkels worden overladen met deze vitamine C-bron. Vorige week kocht ik een bak van twee kilo voor 3,99 en daar kreeg ik dan nog zo’n spuitfles met slagroom bij kado, maar inmiddels doet de kilo al minder dan 1,50. De puriteinen vinden deze grote winteraardbei maar niks, want hij heeft iets minder smaak dan het kleinere zomerkoninkje. Voor wie boodschappen doet: de aardbei die nu te koop is in Spanje (en waarschijnlijk ook in Nederland) noemen we hier fresón (letterlijk: grote aardbei) en is van het Californische geslacht Camarosa. In de zomer is de kleinere fresa te koop. En minder smaak of niet, die fresón is uitstekend als je hem een uurtje in verse sinaasappelsap met een lepeltje suiker laat staan; de kinderen vinden ze heerlijk zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s