11 miljoen op 11/11/11

Het nummer 11.111 was als eerste uitverkocht, daarna volgden alle andere nummers die op 11 eindigden. En dat om mogelijk een een prijs te winnen van 11 miljoen euro, of  één van de 11 prijzen van één miljoen euro. En dat allemaal op 11/11/11.

Het is niet voor niets dat de beroemde Spaanse blindenloterij ONCE morgen groot uitpakt met een speciale trekking, met grotere prijzen dan op de andere vier werkdagen van de week. Want ONCE is niet alleen de afkorting van de Nationale Organisatie van Spaanse Blinden, maar betekent ook gewoon ‘elf’.

De organisatie, die ongeveer 20.000 blinde, slechtziende of op een andere wijze gehandicapte verkopers in heel Spanje in dienst heeft, benut die unieke elfde november van 2011 om niet alleen extra prijzen uit te delen, maar vooral om extra inkomsten te genereren in een crisistijd waarin zelfs de gokgekke Spanjaarden bezuinigen op hun dagelijkse en wekelijkse lootjes.

De organisatie, opgericht in 1938 om de belangen van de blinden te berhartigen, had in 2000 zijn absolute topjaar, toen de loterij liefst 2,4 miljard euro aan inkomsten genereerde. En daarmee had de ONCE niet eens meer dan 9,8% van het totale marktaandeel van het spelen en gokken in Spanje. Nu is dat aandeel tot 6,5% gezakt. Verreweg het grootste deel van het gokgeld, meer dan 44%, gaat naar de tragaperras, ofwel de fruitautomaten die overal in de barretjes staan.

In de laatste jaren is er bij de ONCE gekort op personeel en zijn er zo’n 3.000 verkopers van de straat verdwenen, maar de kleine blauwe vierkante verkoophokjes, waar net een stoel in past, staan nog altijd op talloze straathoeken door het hele land en verlokken vaak zelfs toeristen tot het kopen van een lot van twee euro, al nemen sommigen dat lot mee naar hun eigen land en kunnen ze daarom de eventuele prijs niet innen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s