18 maart, en de zon scheen om de hoek

Een klein eerbetoon aan Mari, hier op de Brooklyn Bridge in 1996, toen ook de Twin Towers er nog stonden (achter de rug van de fotograaf). De tijd gaat snel. Onze kinderen zijn nu allebei officieel volwassen, meerderjarig. Vandaag precies negen jaar geleden verloren ze hun moeder en als het goed is zullen ze er allebei even bij stilstaan, één kort moment op de dag, in Sitges, in Londen, waar dan ook. Meer hoeft ook niet. Geen traan, slechts de mooie herinnering, een nostalgische glimlach. As time goes by. Tijd die vliegt, zal iedereen denken die haar kende  en opeens deze post ziet. “Jezus, negen jaar alweer…” En voor degenen die haar niet hebben gekend: Mari is de ‘schuldige’ van mijn Barcelona-gevoel.

Geen rouw meer, allang niet. Ze had gelijk, bij de keuze van het liedje waarmee ze toen afscheid wilde nemen: I hold your head deep in my arms / my fingertips they close your eyes / off you dream, my little child / there’s a sun around the bend. Pearl Jam heeft nog nooit zo ingetogen gezongen.

Die zon verscheen hier snel weer, om de hoek, maar even stilstaan bij wat was is nooit slecht. Al kun je dat ook een beetje overdrijven. Opvallend is elke maand weer deze rouwadvertentie in El Periódico en La Vanguardia. Manuel Martínez Calderón overleed bijna een jaar eerder dan Mari, had ook dezelfde tweede achternaam, Calderón, maar ze waren geen familie. Sindsdien, al bijna tien jaar lang, staat er élke 14e van de maand – dus níet alleen op zijn sterfdag, 14 mei – deze herinnering aan de eigenaar van het gelijknamige sloopbedrijf uit Barcelona. Siempre seremos cuatro, staat er bij, ‘we zullen altijd met zijn vieren zijn’. Het was de laatste wens van Manuel, die eeuwige rouwadvertentie. Gelukkig had Mari die wens niet.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s