Snel met z’n allen nog één keer naar elBulli

De telefoon explodeert vandaag bij elBulli, de mailbox stroomt over: Ferran Adrià heeft net aangekondigd dat hij zijn culinaire paradijs twee jaar op slot doet (2012 en 2013) en de halve wereld denkt ineens: nou toch een keer daar gaan eten, aan Cala Montjoi bij Roses, voor het definitief te laat is. Was het normaal al moeilijk er een plaatsje te bemachtigen, voor 2011 zal het helemaal een onmogelijke taak zijn. (De reserveringsperiode voor 2010 werd op 20 december al afgesloten). Degenen die het toch nog eens willen proberen in 2011 zullen de maand december van dit jaar de website van elBulli in de gaten moeten houden.

Volgens Adrià is hij niet uitgekeken op de keuken, maar wordt het tijd na vooral de laatste 15 jaar van opeenvolgende successen eens bedenktijd te nemen. Hij wil verder gaan experimenteren, zijn restaurant die twee jaar als nieuw laboratorium gaan gebruiken om volledig nieuwe gerechten en menu’s te ontwikkelen. En hij wil, zegt hij, ook wel eens wat vaker thuis zijn, want normaal spendeerde hij de ‘vrije tijd’ (de maanden dat elBulli gesloten is) om de wereld rond te reizen en op congressen te verschijnen, zoals op het Madrid Fusion Summit waar hij gisteren zijn pauze bekendmaakte.

Toch denk ik dat zelfs híj een beetje last heeft gekregen van hetzelfde syndroom als alle sterrenrestaurants: vaak blijken de 3* van Michelin meer een last dan een lust. Niettemin; hij heeft beloofd in 2014 weer open te gaan.

En wij dus blij dat we er toevallig dit jaar eindelijk eens hebben gegeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s