De Hollandse link van Salvador Dalí

Ik heb veel geschreven over de links tussen Nederland en Catalonië, wijdde er zelfs een heel boek aan, maar deze toch beroemde link was me helemaal ontgaan. Gisteren presenteerde het Dalí-museum de duurste aankoop ooit, het schilderij Elements enigmàtics en un paisatge uit 1934, dat na zeven jaar onderhandelingen voor bijna acht miljoen euro van een particulier werd overgenomen. En wat blijkt, zo vertelde de conservator, het figuurtje dat helemaal vooraan, onderin het schilderij zit, voor een schildersezel, blijkt Johannes Vermeer te zijn. Salvador Dalí was een groot bewonderaar van Vermeer, en op dit werk heeft hij op zijn, surrealistische manier, het beroemde licht van de Delftse kunstenaar geprobeerd te ‘kopiëren’. Er zijn meer schilderijen van Dalí geïnspireerd op Vermeer, waaronder de ‘Geest van Vermeer’, maar met het onderstaande ‘eerbetoon’ aan diens geboorteplaats Delft toch als meest opvallende. De Aparación de la ciudad de Delft komt ook uit de jaren dertig. Dalí ontdekte Vermeer als jongetje in het kantoor van zijn vader, waar De Kantwerkster hing, schilderij dat later ene grote impact op de Catalaan bleek te hebben.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s