Vier gangen voor 13€

In het binnenland zullen ze altijd wel meer hebben gegeten in de stad. Omdat ze daarvoor meer hebben gewerkt en bewogen, dus meer trek hebben. Want anders is het niet te verklaren dat het traditionele lunchmenu -middagmaaltijdmenu, zeg ik liever, want lunch klinkt altijd zo licht, en dat is dit niet – dat we in de stad voor 9 of 10 euro krijgen voorgeschoteld uit drie gangen bestaat terwijl dat in de comarcas del interior, de overwegend agrarische Catalaanse binnenlanden steevast een viergangenmenu is. Soms ook voor 10 euro, maar vaak, zoals gisteren in Masies de Voltregà, net ietsje duurder: 13€. Vier gangen! Nou klinkt dat zo heel sjiek, terwijl het dat nooit is. Hoewel, je kunt kiezen: restaurant Cal Peiu in dit vroegere textieldorpje heeft twee verschillende zalen, één om snel dat menu weg te werken en naar de TV te kijken – daarom zitten alle mannen met hun gezicht  naar dezelfde kant; weinig vrouwen inderdaad – en een tweede, rustiger zaal met gedekte tafels, zonder TV en dezelfde prijzen.

Anders dan bij de drie gangen in de stad is hier de eerste gang altijd light: een vruchtensap, een gazpacho of een salade, maar wel een enorme groene salade… Daarna bestelde ik de altijd goede fideos a la cazuela, een gerecht dat bijna niet te verpesten is. Eigenlijk zit je daarna al vol, dus is de derde gang al overbodig. Was hij ook wel, want het taaie biefstukje en de blanke frietjes waren net zo onsmakelijk als ze er op de foto uitzien. Geen dessert meer genomen, zou te veel van het goede zijn. Gewoon een kleine koffie.

En binnen 40 minuten weer buiten, als je wilt, want tussen de borden door op adem komen is er niet bij, zo weten alle ervaren Spanje-gangers en -eters. Heb je bij zo’n maal ook nog wat wijn gedronken – ik hield het bij water en een cola -, dan overvalt de siësta je vanzelf. Toch is het niet slecht, zo’n stevig middagmaal. Het geeft je benzine voor uren. Dit was om twee uur op, en tot elf uur ’s avonds zou ik niet meer aan eten toekomen. Geen chips tussendoor, of gebakjes,of kroketten of andere dikmakende hapjes. Gewoon teren op die 13 euro uit het binnenland, ergens boven Vic.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s