Naar de 4 miljoen werklozen

p1010368

Vanochtend, voor het eerst, op het arbeidsbureau geweest. Nee, (nog) niet voor mezelf, al sluit zondag de termijn op de krant om je vrijwillig aan te melden voor een oprotpremie (32 dagen salaris per gewerkt jaar). Maak er maar geen gebruik van… Was op de burelen van het INEM met felle vrolijke kleuren (misschien om de bezoekers uit de logische depressie te halen) voor een reportage; volgende week worden de nieuwste werkloosheidcijfers bekend gemaakt en Spanje vliegt met grote sprongen naar de 4 miljoen (en bijna 20%) mensen zonder werk toe.

Weet niet hoe de regels in het sociale paradijs Nederland zijn, maar zojuist even opgezocht wat je in Spanje van de overheid krijgt als je in dat oneindige leger desempleados terecht komt: om sowieso een uitkering te krijgen moet je in de laatste zes jaar minimaal 360 dagen hebben gewerkt en sociale lasten hebben betaald. Op basis van die lasten (die weer afhankelijk zijn van het salaris) en de tijd dat je gewerkt hebt, wordt de lengte en hoogte van de WW-uitkering vastgesteld.

Je krijgt minimaal 120 dagen lang uitbetaald en maximaal 2 jaar. Daarna is er in de meeste gevallen niets meer, de grote leegte, geen enkele vorm van uitkering of bijstand. De bedragen zijn, vermoed ik, ook een stuk lager dan in Nederland. De eerste zes maanden krijg je 70% van je laatste loon, daarna 60%, maar daar zit wel een maximum (en een minimum) aan vast. Minimaal krijgt iemand zonder kinderen 482 euro en mét kind 645 euro, wat ongeveer gelijk is aan het wettelijk minimumloon.

Maximaal zal de werkloze, hoe goed hij of zij daarvoor ook verdiende, genoegen moeten nemen met 1.076 euro als hij geen kinderen heeft tot 1.384 euro als hij twee of meer kinderen (onder de 26 jaar en niet werkend) te eten moet geven. (De heel grote verdieners hebben in vergelijking met Nederland echter niet te klagen, omdat zij vóór ze werkloos werden nooit meer dan het maximale van 43% aan inkomstenbelasting hebben moeten betalen.)

Niettemin, ondanks de kleuren op het arbeidsbureau en onafhankelijk van hoeveel en hoelang je wat krijgt uitbetaald, van werkloos zijn word je niet vrolijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s