Foute mannen

Ik weet het, je mag iemand niet op zijn uiterlijk beoordelen. Maar toch: ook al had ik niet geweten wat de laatste dagen in Spanje is ontdekt, dan nóg had ik gedacht, bij het zien van deze twee heren: te glad, te veel ouderwetse brillantine in het haar, te… Te alles.

corruptie21

corruptie1

 

 

 

 

 

 

Correa en Pérez heten ze. Netwerkers pur sang. Jarenlang organiseerden ze alle mogelijke feesten, partijen en congressen voor de PP, de conservatieve oppositiepartij van Spanje. Oud-premier Aznar en vooral diens schoonzoon waren goed bevriend met hen. Correa was één van de 25 (!) getuigen op het huwelijk van Aznars dochter met ondernemer én netwerker Agag.

In een grootscheepse operatie heeft de beroemde onderzoeksrechter Baltasar Garzón deze twee mannen plus nog een veertigtal andere heren en dames op laten pakken en of aangeklaagd. Corruptie is de voornaamste beschuldiging. Samen met hoge ambtenaren, burgemeesters en andere prominenten van de PP deden ze van alles wat fout was: smeergeld voor bouwprojecten betalen of innen, bestemmingsplannen laten wijzigen, geld uit de overheidskas van de regionale besturen van Madrid en Valencia (waar de PP een absolute meerderheid heeft) aanwenden voor het kopen van dure pakken of betalen van vreemde facturen.

Het schandaal is net losgebarsten en het duel heeft zich al verplaatst naar de kranten. Het progressieve El País pakt dagelijks uit met zes tot acht pagina’s over de conservatieve massacorruptie, het conservatieve El Mundo opende gisteren vol de aanval op rechter Garzón en de socialistische minister van Justitie, omdat ze afgelopen weekeinde samen zijn gaan jagen.

Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s